Jačanje javnog zdravstva, preventive, rano otkrivanje bolesti, reorganizacija bolničke zaštite, ulaganje u ljudske resurse uz financijsku održivost i pacijenta u središtu glavni su ciljevi reforme zdravstva, izjavio je u srijedu u Saboru ministar zdravstva Vili Beroš. – prenosi Jutarnji list.

Istaknuo je kako su ciljevi ove reforme jasno definirani, a poseban je fokus stavljen na pacijenta u svakoj situaciji.  Predložena je, stoga, obveza svakog zdravstvenog radnika da pruži hitnu medicinsku pomoć svakoj osobi i izvan svog radnog mjesta. Uvest će se i mogućnost da pacijent ocijeni zadovoljstvo zdravstvenom uslugom i sudjeluje u provedbi novih preventivnih zdravstvenih pregleda.

Također, važan dio reforme je i organizacijska struktura zdravstvenog sustava, pa se u primarnu razinu zaštite uključuju psihološka i logopedska djelatnost te fizikalna terapija. Novitet je i osiguravanje zdravstvene zaštite za studente izvan mjesta prebivališta i boravišta kroz posebne ordinacije kao i uređenje rada turističkih ambulanti.

Ministar navodi kako se predloženom reformom očekuje i reorganizacija bolničkog sustava koja bi uključivala novu kategorizaciju bolnica, kao i prenošenje upravljačkih prava općih bolnica na državu. “Izvanbolnička specijalističko – konzilijarna zdravstvena zaštita, specijalne bolnice, lječilišta i poliklinike ostaju u upravljačkoj nadležnosti županija.” – rekao je ministar.

Ovom reformom predlaže se i reguliranje rada između javnog i privatnog zdravstvenog sustava tako da zdravstveni radnik za vrijeme obnašanja dužnosti ravnatelja, zamjenika ili pomoćnika ravnatelja, predstojnika klinike ili zavoda ne može biti osnivač zdravstvene ustanove ili trgovačkog društva u istoj djelatnosti.

Osim toga, dodatno se regulira obavljanje dopunskog rada tako da se uvjetuje učinkovito upravljanje listama čekanja u javnom zdravstvu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Napomenuo je da su izmjene zakona obvezne u sklopu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, kroz koji Hrvatskoj na raspolaganju stoji 2,56 milijardi kuna bespovratnih sredstava.

Foto: Pixabay

Komentari
Prethodni članakŠto će biti s farmom svinja: Predstavnici tvrtke „Širjan” sastali se s predstavnicima investitora u Industrijskom parku
Sljedeći članakPrijatelji životinja pozivaju na odbacivanje vatrometa za Novu godinu