U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022.g. u Brodsko-posavskoj županiji sustav eVisitor je evidentirao 53% više dolazaka turista u odnosu na 2021. godine.

Bilježimo 25. 726 dolazaka u 2022.g. u odnosu na prethodnu 202.g. godinu kada je zabilježeno 16. 815 dolazaka turista .
Evidentno je da raste broj agencijskih organiziranih dolazaka i to za 119% u odnosu na prethodnu godinu.

Rezultat je to kontinuiranog ulaganja u promociju naše destinacije kao i ulaganje u kvalitetu sadržaja i obogaćivanje raznolikosti sadržaja turističkih proizvoda ali i potpora turističkim agencijama koje TZ Brodsko – posavske županije putem Javnog poziva subvencionira za područje Brodsko – posavske županije.

Što se tiče noćenja turista bilježimo 31,05% više noćenja domaćih i stranih gostiju nego u istom razdoblju prošle godine. U osam mjeseci ove godine ostvareno je 42.853 noćenja, dok je u istom razdoblju 2021. ostvareno 32.699 noćenja, od čega 26.435 stranih te 16.418 domaćih gostiju. Prema strukturi stranih turista e Visitor sustav bilježi slijedeće rezultate ovim redoslijedom ; prvo su gosti iz Njemačke, zatim iz Bugarske, Italije, Švicarske, BiH, Francuske i Slovenije.

Najveći porast noćenja u postocima u odnosu na prethodnu godinu bilježimo na području turističke zajednice općine Garčin i područje TZ Meridijana Slavonica .
Ohrabruje i činjenica da smo po broju noćenja u promatranom razdoblju zabilježili porast od 3,82% u odnosu referentnu pred pandemijsku 2019. Do kraja ove godine očekujemo nastavak trenda rasta noćenja i dolazaka turista .

Navedeni rezultati ukazuju samo na jedno – gosti traže autohtono, originalno i turistički nepotrošeno uz boravak u prirodi, a upravo to nudimo u našoj županiji. Eko-etno sela, rančevi, salaši, obiteljska-poljoprivredna gospodarstva prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma, naša županija premrežena je stazama, pa se gotovo svaki njezin dio može istražiti biciklom. Do svih naših destinacija stiže se lako i brzo, na manje je od dva sata vožnje automobilom od Zagreba, a uskoro će se moći i riječnim putem.
U nautičkom turizmu leži veliki potencijal Brodsko-posavske županije pa je jedna od naših najvažnijih projekata izgradnja međunarodnog modernog putničkog pristaništa u Slavonskom Brodu koje bi trebalo bi biti gotovo do kraja ove godine. Dio je to velikog projekta sufinanciranog sredstvima EU u sklopu kojeg se obnavlja i stari brod s restoranom, dvoranom za sastanke, edukativnom dvoranom za učenike i suvenirnicom. Brod će kao jedna od najvećih atrakcija Brodsko-posavske županije biti usidren u novom pristaništu koje je s još šest hrvatskih riječnih pristaništa na Savi, Dravi i Dunavu ovoga ljeta i dobilo i novi jedinstveni vizualni identitet.

Kontinuirano ulaganje u turističku infrastrukturu, još intenzivnija suradnja javnog i privatnog sektora, promocija i prezentacija na ključnim turističkim tržištima, podizanje kvalitete usluga i sadržaja generirat će rast turističkih rezultata u Brodsko-posavskoj županiji koja je turistima sve atraktivnija.

Direktorica;
Ružica Vidaković

Komentari
Prethodni članakGori stari hotel na Strmcu, vatrogasne ekipe na terenu
Sljedeći članakMaturalac učenika novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole