Inflacija u Hrvatskoj ponovno je srušila rekord. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u srpnju su u odnosu na prošlu godinu skočile za 12,3 posto. Rekordni rast inflacije nije iznenadio građane. Mnogi su posegnuli za odricanjima, drugi smatraju da je jedino rješenje rast plaća i mirovina. Ako cijelu Europu čekaju kriza i teški dani, toga neće biti pošteđena ni Hrvatska, ali ona se, za razliku od ostatka Europe, nalazi u specifičnoj situaciji: ulaska u eurozonu i Schengen, pa će i ekonomske aktivnosti i planovi u velikoj mjeri time biti obilježene.

– ” Trenutno razmišljam o promjeni cijena u eure, zaokruživanja decimala. Što se tiče poskupljenja unazad 6 mjeseci računi konstantno rastu, no svjesna sam da će tek rasti na jesen. Što će se događati ako plaće ne budu razmjerno rasle sa poskupljenjima ne znam, mislim da će biti svima teško. S obzirom na broj zaposlenih u salonu i na troškove koje imamo na same plaće, ja se nadam da je prenapuhano i da treba proći taj period do siječnja i vidjeti koliko će računi zaista rasti. Ako računi za plin i struju abnormalno odu gore, vjerujem da će država izaći u susret sa nekakvim subvencijama. I dalje smatram da smo mi mali obrt, gora situacija će biti za obrte sa većim brojem zaposlenih,” – kaže Marina Brkanac, vlasnica frizerskog salona Retrika.

Hrvatska ima oko sto tisuća obrtnika, u Brodsko posavskoj županiji ih je oko 2500. Broj obrta početkom godine, unatoč krizi, značajno je rastao. Baš kao i nijhovi računi. Za struju i plin mnogi već sada moraju izdvojiti i duplo više nego u istom razdoblju prošle godine. Manji obrti, poput Frizerskog salona Retrika nadaju se poboljšanju i vladinim rješenjima. 

-” Ne bojim se zaraze, niti novog soja, nadam se da nećemo ponovno nositi maske. Nadam se da nećemo biti ovce koje će to sve pratiti, treba zauzeti stav, izaći na ulice protiv tih nebuloznih situacija.”

-” Bojim se da dizanje cijena usluga neće biti rješenje u mom salonu, nadam se da neće biti toliko crn scenarij gdje bi ja kao vlasnica trebala smanjiti radna mjesta. Trenutno nemam prostora za dizanje cijena, nemam plan za te crne scenarije. Vjerujem da ćemo uvijek pronaći rješenje za sve izazove, pronaći nešto inovativno možda na društvenim mrežama i pronaći put do nove klijentele ili novih stvari koje nisu zastupljene na tržištu.”

-” S obzirom na napuhavanje u medijima na nadolazeća poskupljenja, trenutno u mom salonu neće doći do novih zaposlenja jer to trenutno nije pametan poslovni pothvat. Drago mi je da su mi se javile tri nove djevojke praktikantice, tako da se baš veselim novim snagama. Frizerstvo nije stalo, i dalje ima djece i mladih koji idu u tom smjeru, poduzetništvo se i dalje razvija,”- pozitivna je Brkanac i poručuje da se treba strpiti i ne praviti crne scenarije.

Komentari
Prethodni članakSutra u Orubici Smotra folklora „Kolo na dva štuka”
Sljedeći članakU Staroj Gradiški s heroinom pokušao prijeći državnu granicu; na autocesti kod Rešetara skrivio prometnu nesreću s 1,54 promila