U svibnju svake godine obilježava se godišnjica osnutka Europske Unije; a kao Dan Europe proslavlja se 9. svibnja, kad je Robert Schuman prvi iznio ideju ujedinjavanja europskih zemalja.

Iako se smatra kako iza ideje ujedinjene Europe stoji potreba za slobodnijim protokom ljudi, roba, usluga i kapitala, primarni cilj nastanka Europske Unije je zapravo garantiranje mira u, dotad nestabilnoj, Europi.
Unatoč svim poteškoćama s kojima se Europa danas susreće, a koje dijelimo i mi, kao zemlja članica, ta potreba za osiguravanjem mira diljem Europe ostaje ono što nas ujedinjuje i drži zajedno.

Kako bismo proslavili Dan Europe, međunarodne volonterke Udruge gluhih i nagluhih osmislile su, te provele event u centru grada. Tom prilikom dijelili smo promotivne i informativne brošure i letke, ali i organizirali interaktivnu igru kroz koju su sugrađani mogli otkriti nove i zanimljive činjenice o svakoj od 28 zemalja članica EU.
Kako bismo naglasili dimenziju promocije i zaštite mira, volonterke su izradile ždralove od papira, inače simbol mira, te su ih dijelile sugrađanima, među kojima najviše onim najmlađima.
Također, svi koji su sudjelovali u igri i uspjeli spojiti naziv zemlje sa zastavom iste dobili su za nagradu jednog ždrala i karticu s natpisom „Ja sam europski građanin“.
Na taj smo način željeli promovirati ideju europskog građanstva, te osvijestiti kod naših sugrađana kako smo pridruživanjem Europskoj Uniji stekli određena prava, ali i preuzeli odgovornost promocije i zaštite temeljnih europskih vrijednosti koje se mogu sažeti u slogan EU – „Ujedinjeni u različitosti“.

Udruga gluhih i nagluhih trudi se već godinama djelovati upravo u smislu promicanja i zaštite navedenih vrijednosti; a organizacijom ovog eventa upravo od strane naših međunarodnih volonterki dokazujemo to u praksi.
Na kraju, želimo se zahvaliti Gradu Nova Gradiška na ustupanju prostora, te Turističkoj zajednici grada Nova Gradiška na pružanju logističke podrške, kao i svima ostalima koji su popratili i podržali naš rad.

Glasnogovornica Nikolina Jureković

no images were found

Komentari
Prethodni članakTUŽNA VIJEST: Iznenada je preminuo kolega snimatelj Vlado Vincetić
Sljedeći članakEvo kada kreće isplata povrata poreza