Nova-stara predsjednica novogradiške Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je Vjekoslava Karešin, dopredsjednica je Borka Ljubičić. Odlučeno je tako na sinoćnjoj godišnjoj izborno- izvještajnoj skupštini. Izabrana su i nova radna tijela udruge, Sud časti, Nadzorni i Izvršni odbor, a bila je ovo prigoda i za osvrt na rad u proteklih dvadeset i jednu godinu postojanja.

Rad skupštine pratili su i brojni gosti, predsjednica Zajednice udruga udovica Republike Hrvatske Nedjeljka Balog, zamjenica gradonačelnika grada Nova Gradiška Ljiljana Lukačević, članice novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć, predstavnici braniteljskih udruga. U svečanom dijelu skupštine glazbeno scenskim nastupom predstavili su se članovi Vokalne skupine “Lira” i pjesnikinja Evica Kraljić.
Kroz video projekciju koja je obuhvatila više od 500 fotografija i sjećanja, prisjetile su se svojih početaka i godina koje su iza njih.

Uz prvu registraciju iz siječnja 1993. godine pohranjen je i popis osnivača Kluba udovica Domovinskog rata na području Nove Gradiške, a to su bile udovice: Marina Marić, Marija Malinović, Snježana Golubić, Lela Kurjaković, Snježana Džajkić.
Klub udovica Domovinskog rata je pripadao prema registraciji Klubu veterana, ali samostalan za okupljanje udovica. Izabrane članice tijela upravljanja Kluba imale su zadaću djelovanja na skrbništvu članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja i suradnje sa čimbenicima sustava obrane te suradnje sa srodnim organizacijama.
Osnovni sadržaj poslova i djelatnosti Kluba iz prve registracije je okupljanje udovica u jedinstvenu sindikalnu organizaciju solidarne skrbi i sve druge zadaće u svezi egzistencije članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

A zašto su osnovale udrugu?
Ponajprije da se prijateljstvom povežu osobe bolju uronjene u osjećaj osamljenosti i napuštenosti. Dijeljenjem života međusobnim srdačnim prihvaćanjem, praćenjem i podupiranjem u udruzi, malo po malo, zadobivale su hrabrost, pouzdanje, sigurnost, nadu u ponovni život.

Svojim djelovanjem bile su respektabilan korektiv okoline i društva u širem smislu. Kao takve, nametnule su se nekad više, a nekad manje kao partneri zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Rezultati su odredbe zakona koje su pomogle u ublažavanju člana obitelji koji je i danas trebao biti uz njih, njihovu djecu.
Radovale su se i malim pobjedama zbog svake članice, svakog djeteta koji neće biti dio izgubljene generacije.Radovale se i svakom susretu unatoč teškim temama, neispunjenim obećanjima, jačale su svakim novim kušnjama. Na neki način njihove udruge postale su postrojbe u obrani prava u obnovi na život uz obvezu države u onom dijelu za koji su zakinuti u odnosu na cijele obitelji.

Njihovo okupljanje odredilo je najteže stradanje – smrt, ali su uvijek iznova nalazile hrabrost za borbu. I zato možemo sa sigurnošću ustvrditi kako ih je udruga vratila u život, istaknuto je sinoć u svojevrsnoj retrospektivi njihova rada.
Zbog svega ovoga, njihove djece, njih samih, dostojanstva i dignteta Domovinskog rata, novogradiške udovice nastavljaju i dalje, a vesele se i novom prostoru u koji bi, kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević, sve braniteljske udruge trebale useliti do godišnjice vojno- redarstvene akcije “Bljesak”.

Komentari
Prethodni članakPožar u Kovačevcu – bez ozlijeđenih! (photo)
Sljedeći članakNoć muzeja u Novoj Gradiški (photo)