Mnoštvo posjetitelja posjetilo je sinoć svehrvatsku manifestaciju “Noć muzeja”. Ove godine sudjelovalo je 214 ustanova, a bilježi se i sve veći broj posjetitelja.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju “Noć muzeja” od 2005. godine, a od 2007. godine “Noć muzeja” prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, a broj posjetitelja prelazi broj od 70 tisuća. Danas je “Noć manifestacija” kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma.
Manifestaciji su se pridružili i Novogradiščani. Uz glazbu prošlog vremena sa starih gramofonskih ploča družili su se u prostoru Turističke zajednice, dok je ispred zgrade Gradskog muzeja upriličena video projekcija kulturne baštine i arhivske građe pohranjene u ovoj ustanovi.

Budući već duže vremena rade izvan svojih prostora djelatnici muzeja odlučili su se obilježiti “Noć muzeja” na jedinstven, nekonvencionalan način.
Stoga, su na ovoj manifestaciji kroz video projekciju na zidu zgrade Gradskog muzeja prikazani svi dijelovi kulturne baštine iz različitih prostora novogradiškog kraja. Gradski muzej ustrojen je u četiri odjela: arheološki, entološki, kulutrno povijesni i galerijski, tako da je projekcija išla na način da su iz svakog odjela prikazani isječci baštine, nalazi ili događanja.
Razloge je pojasnila ravnateljica Gradskog muzeja prof. Marija Mihaljević:
Noć muzeja obilježena je i u Turističkoj zajednici grada Nova Gradiška. Uz glazbu prošlih vremena družili su se naši sugrađani sve do jedan sat iza ponoći. Izložbu su otvorili u ime organizatora Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice i Krešimir Knežević, predsjednik Oldtimer cluba “Classic 99”.

 

Komentari
Prethodni članak21. godina rada, druženja i očuvanja sjećanja (photo)
Sljedeći članakNova Gradiška ima dva prvaka Slavonije i Baranje u karateu