Hrvatska liga za borbu protiv raka dr. Zorislav Slović i Nastavni zavod za javno zdravstvo humanitarnom akcijom obilježili su Dan plavog irisa. Tim povodom u središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara dijelili su sugrađanima irise i informativne materijale.

Dan plavog irisa se obilježava u cilju podupiranja udruge osoba sa stomom, informiranjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.

-“Ovo je tradicionalna akcija koja se obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Skrećemo pozornost na karcinome crijeva i cijelog probavnog trakta,  s tim da svim pacijentima, osobito onima koji imaju stomu želimo biti potpora. Naša liga ima osnovnu akciju, a to je prevencija i ovim akcijama želimo skrenuti pozornost na tu bolest i na potrebu redovitih pregleda. ” – rekla je Terezija Grgić, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatske lige za borbu protiv raka „Dr. Zorislav Slović”.

“Rak crijeva je vrlo učestala bolest i iz toga razloga želimo skrenuti pozornost na redovite preglede. U proteklim godinama organizirali smo stručna predavanja na ovu temu, i premanentno, tijekom cijele godine radimo na ovakvim projektima. Liga je otvorena za sve potrebe takvih pacijenata.”- kazala je Grgić.

Odlukom vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju. Dobni raspon i način provedbe programa je u skladu s preporukama Europske komisije.

Kako navodi Ivana Vlaović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u 2021. godini na području Brodsko-posavske županije otkriveno je 107 novih slučajeva osoba oboljelih od raka probavnog trakta ili debelog crijeva, od čega je 66 osoba preminulo. Na razini Hrvatske broj oboljelih iznosio je 3700 osoba.

Nažalost, ističe Vlaović, broj ljudi koji se odazivaju na preventivne preglede je vrlo mali. “Od 12 000 poziva koje je Zavod poslao, odaziv je oko 23 posto. U nekim općinama u županiji je tek 5 posto.“, dodaje Vlaović.

“Ovim se obilježavanjem ujedno želi svratiti pozornost javnosti na potrebu da se poveća znanje o raku debelog crijeva i mogućnostima prevencije, a što se ranije otkrije puno veća je šansa za izliječenje. Probirni pregled je vrlo neinvazivan i jednostavan, a može spasiti život.” – navela je Ivana Vlaović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Komentari
Prethodni članakHPD Tomislav: U subotu tradicionalni “Proljetni koncert”
Sljedeći članakPolicija pronašla marihuanu i amfetamine