Radovi na društvenom domu u Bukovici, izgradnja pritoka Rešetarice, uređenje kanalske mreže (Brđani, Zapolje i Adžamovci), završni radovi na vodoopskrbnoj mreži u Drežniku i ono najvažnije skora izgradnja školsko-sportske dvorane u Adžamovcima, samo su neki od aktualnih projekata na području Općine Rešetari s kojim se pohvalio načelnik Zlatko Aga.

Općina Rešetari muku muči s ubrzanom izgradnjom vodovodne mreže na području cijele općine upravo zbog suša koje su naravno pogodile i to područje. Kritična točka je naselje Drežnik, a jednim dijelom i Bukovica i Rešetari. Čini se sve kako bi se što prije izgradila mreža na tom području. Rade se zadnji metri vodovodne mreže u Gunjavcima i Drežniku, te se načelnik nada da će u roku od 30 do 60 dana voda proći kroz cijevi. Postoji samo bojazan što vodospremnik u Rešetarima još nije završen, jer se zapelo s imovinsko-pravnim odnosima. No, problemi su riješeni nakon 6 mjeseci i očekuje se izgradnja vodospremnika krajem listopada.

U naseljima Rešetari i Adžamovcima omogućeno je zbog nedostatka vode opskrbljivanje stanovništva vodom. Isto tako u suradnji s Hrvatskim vodama omogućili su mještanima jeftiniji priključak na vodovodnu mrežu.

Zbog suše loše je stanje i na rijeci Rešetarica, ali na neki način upravo to sušno vrijeme je iskorišteno za izgradnju pritoka rijeke. Potok Adžamovka je presušio, ali jednim dijelom i rijeka Rešetarica. S Hrvatskim vodama se krenulo u zajednički projekt izvlaštenja dijela građana za izmještanje pritoka Rešetarice, a radi se i na uređenju svih kanalskih mreža koje dovode vodu do same Rešetarice. Sve to u svhu kako bi se i to malo vode što je ostalo došlo što prije i što kvalitetnije do samog vodotoka.

U naselju Brđani, te rubnim dijelovima Zapolja i Adžamovaca započeli su radovi na izmuljenju i uređenju kanalske mreže duž cijele dionice „Tric polja“. Uz spomenute radove nastaviti će se i s izmuljivanjem ostale kanalske mreže na području Općine Rešetari, a koja je zamuljena tijekom elementarne nepogode u lipnju ove godine. Tijekom trajanja ovih radova planirano je urediti kanalsku mrežu u dužini od 8 kilometara.

 

Radovi na uređenju groblja u Rešetarima

 

Kroz program javnih radova, a u okviru plana uređenja mjesnih groblja, Općina Rešetari započela je s uređenjem mjesnog groblja u naselju Rešetari. Trenutno su u tijeku radovi rušenja starih i osušenih borova, vađenje dotrajalih ograda, te betoniranje staza na groblju. Spomenutim planom predviđeno je i uređenje hortikulture, odnosno sađenje zelenila na groblju. Planirana vrijednost svih navedenih radova iznosi 200.000,00 kuna.

 

U Općini Rešetari radi se i na uređenju Društvenog doma u naselju Bukovica koji se polako i bliže kraju. Naime, nakon provedenih radova vanjskog i unutarnjeg uređenja doma, u tijeku su keramički radovi te priprema za žbukanje. Radove izvodi tvrtka Beton d.o.o., a završetak se očekuje krajem rujna kada će dom biti predan na korištenje mještanima i Mjesnom odboru.

 

Društveni dom u Bukovici

 

Onaj najvažniji i kapitalno najveći projekt na području Općine Rešetari ostavili smo znakovito za kraj kako bi zaključili priču o aktualnim projektima na području općine. Zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Općina Rešetari je kroz EU fond, odnosno putem Europske investicijske banke provela je pripremu, a sada već i natječaj za izgradnju škoske-sportske dvorane pri osnovnoj školi u Adžamovcima. Riječ je o projektu kojeg su mještani čekali više od 10 godina. Napravljena je bila projektna dokumentacija, a u zadnje tri godine Općina je izdvojila oko 150.000,00 kn za preprojektiranje dvorane. U roku od osam dana u Zagrebu će biti potpisan sporazum s Ministarsvom za izgradnju same dvorane. Najpovoljniji ponuđač na natječaju za izvedbu radova je bila tvrtka Feniks iz Slavonskog Broda. Investicija je vrijedna oko 7,5 milijuna kuna i načelnik očekuje tijekom listopada polaganje kamena temeljca, a prije početka sljedeće školske godine, prema rječima načelnika, očekuje se završetak svih radova i stavljanje dvorane u uuporabu.

Vezano uz izgradnju dvorane postojao je i jedan veliki problem – izmještanje 35 kilovoltnog dalekovoda i po prostorno-planskoj dokumentaciji Općina Rešetari je bila dužna riješiti izmještanje. Nažalost, Općina tih sredstava nije imala, ali nakon nekoliko sastanaka s predsjednikom uprave HEP-a Zlatkom Koračevićem uspjelo se dogovoriti da HEP pomogne u tom projektu. Riječ je o investiciji od oko 3-4 milijuna kuna.

 

Osnovna škola “Ante Starčević” – Rešetari

 

Osim dobre suradnje sa školom u Adžamovcima, načelnik je istaknuo i odličnu suradnju sa školom u Rešetarima. U fazi je projektiranje nove škole u Rešetarima i to u suradnji s Brodsko-posavskom županijom. Općina je već donijela odluku o darivanu dijela zemljišta za buduću nadogradnju škole. Načelnik se nada kako će ove godine projektna dokumentacija biti završena i da će odmah nakon toga i dobiti potvrdu glavnog projekta. Autor: Nikola Knežević/photo: resetari.hr

 

Komentari
Prethodni članakU Okučanima iz rezervoara jedne tvrtke otuđio gorivo
Sljedeći članakMladost (C) u sudačkoj nadoknadi ostala bez dva boda