Ove su godine loši vremenski uvjeti uzrokovali pojavu raznih bolesti i štetnika na uzgajanom povrću. Pored bolesti koje uzrokuju gljivice, bakterije i virusu na biljkama povrća pojavljuju se simptomi fizioloških promjena. One su rezultat fizioloških poremećaja unutar same biljke koji su izazvani uvjetima sredine u kojima se biljka razvija. Osim što narušavaju lijep izgled plodova povrća, ove promjene umanjuju njihovu tržišnu vrijednost.

Fiziološke promjene ne izazivaju patogeni.

Pojava fizioloških promjena pod utjecajem je vremenskih prilika, intenziteta osunčanosti i dostupnosti hraniva. Možemo reći da će biljka na svaki stres reagirati fiziološkim poremećajem unutar tkiva. Na pojavu ovih promjena djeluju: razdoblja niskih temperatura, periodi s visokom vlagom zemljišta, sušni periodi, slaba osvijetljenost tijekom tmurnih dana, nedostatak hraniva.

Fiziološke promjene na plodovima rajčice
Rajčica je povrtna kultura na čijim se plodovima svake godine susrećemo s nekim fiziološkim promjenama, posebno kada se uzgaja na otvorenom. Od fizioloških promjena najviše se na plodovima javljaju: pucanje plodova rajčice, pojava “mačjeg lica”, vršna trulež, pojava plutastog tkiva, pojava šupljih plodova i ožegotine od sunca.

Pucanje plodova rajčice
Na plodovima rajčice vrlo često možemo primijetiti pukotine koje mijenjaju okus ploda, predstavljaju ulazna vrata za infekcije. To je posljedica neravnomjerne opskrbljenosti vodom. Pukotine mogu biti uzdužne ili kružne. Najčešće su koncentrirane oko peteljke ploda.

Prevelika vlažnost zemljišta, naročito poslije sušnog perioda, dovest će do pojave pukotina. Naglo povećanje vlage zemljišta dovodi do pojave pucanja plodova, ali i naglo isušivanje zemljišta dovodi do istog efekta. Vlaga u zemljištu treba se kretati od 65 do 75% kako bi se izbjegla pojava pukotina na plodu, a biljke trebaju biti dobro opskrbljene hranivima. Temperatura tijekom noći treba biti oko 16°C kako bi se izbjeglo pucanje plodova.

“Mačje lice” plodova rajčice
Ova pojava se javlja na plodovima biljaka koje su bile izložene periodu kada je temperatura bila ispod 10°C. Obilna gnojidba dušičnim gnojivima će još više doprinijeti pojavi ove promjene. “Mačje lice” se najčešće javlja kod sorti i hibrida koji imaju krupne plodove. Na vrhu ploda dolazi do formiranja kalusnog tkiva koje narušava estetski izgled ploda, a kod upotrebe se taj dio ploda mora odbaciti.

Vršna trulež ploda rajčice
Trulež vrhova plodova rajčice je karakteristična za sušna ljeta kada zbog nedostatka vode biljke rajčice ne mogu usvojiti kalcij iz zemljišta ili povlače vodu iz plodova što dovodi do odumiranja tkiva na vrhu plodova.

Reguliranjem zalijevanja i folijarnom ishranom gnojivima bogatim kalcijem može se izbjeći pojava vršne truleži.

Pojava plutastog tkiva u plodovima rajčice
Pojava plutastog tkiva je pod utjecajem raznih faktora: sortna karakteristika, slaba osunčanost, visoka vlažnost zemljišta, niske temperature, pretjerana gnojidba dušikom, djelovanjem štetnika.

Šuplji plodovi rajčice
U plodovima rajčice mogu se javiti šuplji prostori u kojima nije došlo do formiranja sjemena i sjemene pulpe. Ova pojava je pod direktnim utjecajem slabog oprašivanja cvijeta do kojeg dolazi zbog promjene temperature, previsokih ili preniskih temperatura, nedostatka ili suviška vode, preobilne gnojidbe dušičnim gnojivima, slabe osunčanosti, vrelih vjetrova.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakNeumorni Rock Starci proslavili punoljetnost/Foto
Sljedeći članakŽupanija potiče razvoj lovstva