U pitanju je ili kolektivna licemjernost HSS-a ili tako velik dug predsjednika stranke, Kreše Beljka, prema predsjedniku HSS-a Brodsko-posavske županije, Davoru Vlaoviću, da je spreman njegov mandat saborskog zastupnika braniti i po cijenu diskreditiranja stranke u cjelini.

U SUBOTU, 4. lipnja, HRT objavio je informaciju kako ” Hrvatska seljačka stranka (HSS) prekida sporazum s tzv. Domoljubnom koalicijom”, a članak je naslovio izjavom predsjednika te stranke, Kreše Beljka: “Nismo mi dizači ruku”.
Zbog nepoštivanja dogovorenih programskih sadržaja, Glavni odbor HSS-a, jednoglasno, odlučio je van snage staviti sve političke sporazume, uključujući onaj s Domoljubnom koalicijom.

Istodobno, pozvani su dosadašnji koalicijski partneri iz Domoljubne koalicije na redefiniranje odnosa kako bi se pristupilo pregovorima oko eventualnog novog sporazuma. Beljak je napomenuo kako je, osim sporazuma s HDZ-om, odnosno Domoljubnom koalicijom, potpisan i sporazum s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem i Mostom.
– HSS očekuje da Hrvatska krene naprijed, da prestanu političke krize, da dođe do bilo kakvog dogovora. Mi smo spremni sudjelovati, ne tražimo apsolutno za sebe ništa ali, ako do dogovora ne može doći, bilo bi najbolje neka se ide na nove izbore. Mi ne zagovaramo izbore. Smatramo kako bi to, u ovom trenutku, za Hrvatsku bilo loše rješenje. Ali, ovo svakodnevno prepucavanje još je lošije, između ostalog, poručio je Beljak.

Na pitanje hoće li HSS i dalje ići s Domoljubnom koalicijom, ako bi došlo do novih izbora, Beljak je rekao da je to stvar budućih dogovora. Kaže da će prvenstveno razgovarati sa sadašnjim koalicijskim partnerima, odnosno s Domoljubnom koalicijom. Rekao je i da su u HSS-u spremni nastaviti suradnju sa strankama Domoljubne koalicije, oni su njihovi partneri, ali na način da se na HSS računa, a ne da budu “dizači ruku”, jer to za HSS nije prihvatljivo.

Beljkovo obznanjivanje aktualne politike stranke na čijem je čelu, sasvim je korektna interpretacija neprincipijelnih, dakle nekorektnih, ili barem do kraja ne artikuliranih, stavova Glavnog odbora HSS-a. Naime, stavljanjem “izvan snage svih političkih sporazuma”, ustvari (de iure) HSS odrekao se, temeljem tih sporazuma, ‘osvojenog’ jednog saborskog mandata – mimo izbornih rezultata.

Dakle, raskidaju sporazum a, istovremeno, ne odriču se onih kondicija iz njega koji odgovaraju stranci. Očito, u pitanju je ili kolektivna licemjernost HSS-a, ili tako velik dug predsjednika stranke, Kreše Beljka, prema predsjedniku HSS-a Brodsko-posavske županije, Davoru Vlaoviću, da je spreman njegov mandat saborskog zastupnika braniti i po cijenu diskreditiranja stranke u cjelini.

Želeći znati u kojoj mjeri je, nakon stavljanja “izvan snage svih političkih sporazuma”, HSS principijelna stranka, konzultirali smo njihova predsjednika.

– Kad su mandati u pitanju, notorno je da smo na izborima osvojili dvostruko više preferencijalnih glasova od HSP AS, BUZ, HSLS, HRAST, HDS i ZDS zajedno. Istodobno, notorno je kako odnos među nama, u mandatima, niti približno, nije uravnotežen. Dakle, mandati nisu sporni. Ono što jeste sporno, supstrat je političkog odnosa HSS-a i drugih članova Domoljubne koalicije, a odnosi se na realizaciju dogovorenih strukturnih programa i projekata te međusobnu komunikaciju i permanentno usklađivanje stavova tijekom njihove realizacije – koji su izostali, za SBplus kazao je Krešo Beljak.

Komentari
Prethodni članakDanas je dan najboljih prijatelja
Sljedeći članakPrisjetili smo se kako su nam nekad izgledala ljetovanja i ovih 17 slika iznimno su nas raznježile