U organizaciji Učilišta Matija Antun Relković Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture sinoć je održan koncert klasične glazbe „Od Dore do bluesa“ koji je izvela pijanistica Ida Gamulin.

Ocijeniti sinoćnji  pijanistički koncert kao vrhunski glazbeni ostvaraj nije obično dodvoravanje prema sjajnoj glazbenici, i to iz razloga što u ovim provincijskim sredinama rijetko uživamo u ovakvim koncertima, nego je objektivna ocjena glazbene večeri u kojoj smo mogli čuti klavirska djela dvojice najboljih svjetskih skladatelja za klavir i djela prve hrvatske skladateljice. Ida Gamulin –  pijanistica s međunarodnom karijerom, redovita profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademije, glazbenica koje je snimala i za BBC nastupila je sa sadržajem koji u većini pripada romantičarskoj tradiciji. Na klaviru je spojila dva suprotna izričaja najboljih skladatelja – Chopina i Liszta. Chopin je nokturno, od kojih je jedan izvela i Ida Gamulin, uzdigao na razinu umjetnosti, objavio ih je osamnaest, a  u skladanjima vraćao im se kad god bi osjetio potrebu opisati svoje najintimnije osjećaje. Izvela je sjajna pijanistica i skladbu Frantza Liszta, u izričaju drukčijeg skladatelja nego što je Chopin.

Lisztova je glazba eruptivne naravi, sukladna njegovom statusu europske zvijezde. Chopin za intimnu salonsku atmosferu, a Liszt za velike koncertne dvorane. Ida Gamulin je poštovatelj lika i djela prve hrvatske skladateljice i Našičanke  Dore Pejačević pa je tako i sinoć izvela Dorine minijature iz klavirskog ciklusa Život cvijeća,  prikazujući prekrasne harmonijske sklopove kasnoromantičarskog i impresionističkog izražaja. Ponosno je izvela i skladbu Jubilus koju joj je napisao i poklonio Ivo Josipović, vrsni skladatelj, a danas i predsjednik države. Danas je Josipovićeva glazba popularnija, prvenstveno zbog njegove današnje funkcije, ali glazbenim znalcima prepoznatljiva po svojoj maštovitoj glazbenoj razigranosti, temeljenoj na tradicijskim formama. Razigranost je očita i u lepezi tonova koje Josipović slaže – igrajući se nizom od najdublje do najviše oktave. Izvedena su i klavirske minijature, a također Idin poklon engleskog skladatelja Goldmana, a publika je bila počašćena i još jednim neplaniranim glazbenim brojem, sonatom Domenica Scarlattija.

Autor: Mario Trupinić/Foto: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakHrvati “utjecali” na stvaranje Crvenog križa i potpisivanje Ženevske komisije
Sljedeći članakTomislav Karamarko u Slavonskom Brodu