Članovi najjače oporbene stranke Hrvatske demokratske zajednice odbrojavaju posljednje dane do izbora novog predsjednika, 21.svibnja. Politički analitičari kalkuliraju u kom će se smjeru stranka razvijati,a kandidati se međusobno prepucavaju. Bilo kako bilo, politolozi tvrde kako SDP-u,kao vladajućoj stranci treba jaka i konstruktivna oporba, a HDZ-u istovremeno treba novi vjetar u leđa.

Članovima Županijske organizacije koji su mu i javno pružili potporu jučer se (petak, 11. svibnja) u Slavonskom Brodu predstavio Tomislav Karamarko. Bila je to i prilika za razgovor (ugodni) s brojnim, nazočnim novinarima, ali i prilika za predstavljanje NOVE HRVATSKE NEOVISNOSTI, kako Tomislav Karamarko naziva politički program s kojim namjerava osvojiti čelnu poziciju u stranci. Jedino obnovljeni HDZ može Hrvatskoj omogućiti nužan gospodarski rast i razvoj, a u okviru Europske unije osigurati joj novu političku, gospodarsku i duhovnu neovisnost.To je politika nove hrvatake neovisnosti, rekao je Karamarko novinarima.

Obraćajući se stranačkim kolegama Tomislav Karamarko je rekao kako su pred HDZ-om najznačajniji stranački izbori .Nakon suočavanja s vlastitim promašajima i greškama, gubitkom izbora, te sagledavanja prošlosti i budućnosti stranke, red je da okrenemo novu stranicu u hrvatskoj povijesti.

Na pitanje novinara što misli o nedavnoj premijerovoj izjavi prema kojoj je biti gay ok, i kakvo je njegovo stajalište prema, za Hrvatsku, prilično liberalnom stavu Vlade prema istosplonim zajednicama,kojima će biti priznata veća prava, Tomislav Karamarko, u skladu s kršćanskim i konzervativnim uvjerenjima, je odgovorio kako je za njega jedina moguća zajednica ona između muškarca i žene,.Ipak,Hrvatska kao moderna, demokratska zemlja, svim pojedincima, bez obzira na spolno ili bilo kakvo drugo opredjeljenje, treba pružiti i osigurati osnovna ljudska prava.

 

Iako je na početku kampanje bio proglašen autsiderom,Karamarko se, tijekom posljednjih mjeseci nametnuo kao glavni favorit.Upravo to je, smatra on, glavni razlog brojnih napada kojima je svakodnevo izložen.”Smatram kako su podmetanja i prljava kampanja kojoj su se okrenuli neki od mojih protukandidata, gubljenje vremena i stil koji nama kao stranci ne ide u prilog”, rekao je Karamarko, dodajući “kako za boljitak Hrvatske i budućnost Hrvatske demokratske zajednice svi kandidati trebaju pronaći snagu i mudrost i nakon izbora ponovno konstruktivno surađivati”.Bitno je, naglasio je Karamarko, da si svi međusobno možemo pogledati u oči nakon 21.svibnja.

 

Županijske novinare jučer je zanimalo i što Karamarko kaže na epitet TUĐMANIST, kojim ga nazivaju politički analitičari.Što, uopće, znači biti tuđmanist, pitao je Karamarko.Ako biti tuđmanist znači vjerovati u neovisnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku, čuvati dignitet Domovinskog rata i sanjati bolju Hrvatsku s ravnopravnim položajem unutar Europske unije, onda priznajem kako sam tuđmanist.Također, smatram kako je stranci nužno potreban zaokret i preobrazba u modernu demokratsku stranku koja će ostati vjerna načelima i političkom nauku njenog utemeljitelja dr.Franje Tuđmana.Njegovu učenju stranka se mora vratiti i to tako da odijeli političko učenje dr.Tuđmana od svega onoga krivoga, što su mnogobrojni radili u njegovo vrijeme, rekao je Karamarko. Moramo detaljno analizirati sve ono što se događalo u prethodnih 20 godina sa jasnijim i jačim pogledom u budućnost.Vrijeme je za prave definicije, a za to jedino Hrvatska demokratska stranka, ukoliko nađe mudrosti  za obnovu, ima snage.HDZ se mora obnoviti, mora se vratiti duh 90-tih, ali ne zbog vraćanja u prošlost,nego radi snage i jedinstva kakvo je postojalo u Hrvatskoj krvavih 90-tih, poručio je Tomislav Karamarko u Slavonskom Brodu.

 

Hoće li novinari i analitičari biti u pravu, kada tvrde kako je, upravo, Tomislav Karamarko, budući predsjednik najjače oporbene stranke u Hrvata, ili će, pak, biti iznenađenja, znat će se nakon 21.svibnja.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakKoncert “Od Dore do bluesa”
Sljedeći članakStatusni simbol, intimni hir ili nešto treće