Trakavica oko koncerna “Agrokor” se nastavlja. Krenule su prve isplate malim prizvođačima, manjim dobavljačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Premijer Plenković i vladin povjerenik Ante Ramljak pokušavaju riješiti situaciju, a da pri tome smanje ulogu i ovisnost o Sberbanku. Naime, Agrokor duguje ruskom Sberbanku i Rusi su spremni novčano kreditirat oporavak i rješavanje krize ovog giganta, ali uz svoje uvjete. No, za sada se ne pristaje na ruske uvjete.
Koliko je to mudar potez premijera i povjerenika vrijeme će pokazati. Jasno je samo jedno, a to je da se predstavnici Vlade u ovom trenutku strateški nalaze između dvije vatre u koju su ih stavili oni koji su doveli do fijaska ovog koncerna čija kriza se odražava na cijelu regiju.

– Ono što želimo nakon sastanka s bankama je doznaka svježeg novca koji će omogućiti isplatu prema dobavljačima. Oni su se dogovorili da novac prvo ide onim dobavljačima koji su u blokadi kako bi kod najmanjeg OPG-a omogućili isplatu plaća i normalno funkcioniranje – riječi su premijera Plenkovića.

Trgovački sud otvorio je postupak izvanredne uprave nad Agrokorom i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj.
Nakon otvaranja postupka izvanredne uprave po pitanju koncerna “Agrokor” Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o zabrani pokretanja i vođenje parničnih i ovršnih postupaka osiguranja i ostvarenja prava na potražnju i namirenja. Protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društava donesena je odluka o prestanku izvršavanja osnova za plaćanje. Stoga ostaje pitanje da li će mali proizvođači, dobavljači i OPG-ovci imati garanciju za cjelovitu isplatu svojih potraživanja.

Saborski zastupnik Davor Vlaović skeptičan je po pitanju tog projekta i boji se da bi mali proizvođači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogla biti uskraćena po pitanju isplata koje im koncern “Agrokor duguje.

– Glasovao sam u saboru protiv tog zakona. Mi iz kluba HSS-a smo bili protiv upravo iz tog razloga što nisu na transparentan način zaštićeni mali proizvođači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.
Preko 10 000 OPG-a potražuje sredstva od koncerna “Agrokor” u iznosu oko 15 milijardi kuna što je veliki novac. Jer za naša obiteljska gospodarstva je puno i 10 000 kuna.
U raspravi sam tražio da se konkretno zaštite takvi mali proizvođači na način da se do 500 000 kuna potraživanja moraju isplatiti u cijelosti. Jer na ovaj način, kako sada stvari stoje, zakon je pisan za velike i za banke. Jučer je procurila informacija da je odvjetnička kuća koja zastupa banke upravo i pisala prijedlog zakona što dovoljno govori o kvaliteti toga zakona i tko ga je pisao.
Činjenica je da se nešto krenulo sa isplatom. Negdje je 15 do 20 % isplaćeno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i malim dobavljačima.

Međutim, strah nas je i pozivamo naše poljoprivrednike da nam se jave. Mi ćemo pokušati organizirati jednu odvjetničku kuću da ih zastupa jer vjerujemo da će nakon turističke sezone nastupiti grabež nad imovinom Agrokora i da će tu mali proizvođači opet ostati bez svoje imovine i svojih novaca. – ističe Davor Vlaović, saborski zastupnik.

 

Komentari
Prethodni članakKaznena djela i prekršaji na našem području: U Okučanima pronađena droga, u Slavonskom Brodu muškarac izboden …
Sljedeći članakSutra nova komedija