Jučer je u Baćindolu održan još jedan “Susret na Gračanici”. Na iznenađenje organizatora, HPD-a “Strmac” Nova Gradiška, odazvao se toliko broj posjetitelja da prostor predviđen za sjedenje na zidinama utvrde Gračanica nije bio dovoljan.

Uvodnu riječ održao je predsjednik društva planinara Drago Vrbanić, a opširnije iz povijesti nastanka utvrde govorio je planinar Željko Brčić. Tom prigodom održane su kino projekcije nekoliko dokumentarnih filmova u kojima je sadržan tijek obnove utvrde, te aktivnosti planinara i HGSS-a obavještajne točke Nova Gradiška. Za najmlađe posjetitelje pripremljeno je sjajno iznenađenje, dolazak Crnog viteza.

Kula Gračanica nalazi se na zapadnoj strani Požeške gore, istočno od sela Baćindol. Ruševine se nalaze na visokom grebenu na visini od 402m. Kulu još nazivaju Gradac, Tvrđava ili Turski grad, a na nekim zemljopisnim kartama upisana je jednostavnim nazivom Kula.

Utvrdom dominira branič kula visoka 12 metara, a s obzirom da je vrh urušen može se zaključiti da je u to doba bila viša. Građena je u 14. stoljeću ili početkom 15. od kamena pješčenjaka, a samo su neki dijelovi građeni od tvrdog sigastog kamena.
Nedaleko Utvrde, južno, nalaze se kameni ostaci druge, manje kule, a zapadno još jedne, treće.Smatra se da su bile povezane.
S kule se vidjelo Daleko u Bosnu, pa je i Gračanica bila jedna u nizu brzojavnih postaja, jer je s druge strane imala “vezu” s utvrdama na Papuku (Velički Grad).

Sve ostale detalje o utvrdi Gračanica pogledajte na linku:

http://utvrda-gracanica.890m.com/index.html

Autor: Dubravka Kovačić

Komentari
Prethodni članakUspješno održana još jedna “Biciklijada” / photo
Sljedeći članakOvog vikenda 22. memorijal “Hrvatski sokoli”