Danas je u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije između župana Danijela Marušića te registriranih mesnica i klaonica Maria Jagodanovića iz Bartolovaca, Ivice Mirkovića iz Donje Bebrine, te Stjepana Živkovića iz Lužana upriličeno potpisivanje Sporazuma o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama u 2012. godini.

U jeku je vrijeme tradicionalnih “svinjokolja” stoga raste opasnost i od potencijalnog širenja trihineloze. Nastavljajući kontinuiranu skrb o zdravlju i zaštiti okoliša, ali i uvažavajući tradiciju svinjokolja, danas je u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije između župana Danijela Marušića te registriranih mesnica i klaonica Maria Jagodanovića iz Bartolovaca, Ivice Mirkovića iz Donje Bebrine, te Stjepana Živkovića iz Lužana upriličeno potpisivanje Sporazuma o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama u 2012. godini.

 

Osim borbe protiv trihineloze, kako su istaknuli župan Marušić, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, korisnici dobivaju nižu cijenu uslužnog klanja, zatim očišćene, ohlađene i pregledane polovice, a klaonički otpad se, štiteći okoliš, zbrinjava po zakonskim propisima u spalionici. Veterinarski inspektir Damir Agičić je, pozdravljajući ovu mjeru, dodao kako građani sve više prepoznaju potrebu trihineloskopskog pregleda, te je iz godine u godinu sve manje zaraženih svinja.Već jedanaest godina Brodsko-posavska županija u suradnji sa županijskim veterinarskim inspektorom Damirom Agičićem provodi ovu jedinstvenu mjeru u Republici Hrvatskoj. Za uslužno klanje tovljenika iz županijskog proračuna ukupno je isplaćeno 880 000kn. Ove godine Županija je u proračunu planirala 100.000,00 kn kojima će klaonicama sufinancirati obavljenu uslugu s 50,00 kn po zaklanom tovljeniku.

Autor: BPŽ/Radiong

 

Komentari
Prethodni članakNajbolji Projekt panonskog zelenog Industrijskog parka!
Sljedeći članakNa granici u Staroj gradiški “pali” šverceri odjeće