Zakon o poljoprivrednom zemljištu (NN br. 20/18) članak 49. regulira da su sredstva ostvarena od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenje i davanja na korištenje izravnom pogodbom prihod državnog proračuna 25%, proračuna županija 10% i jedinica lokalne samouprave 65%.

Na temelju ostvarenih sredstava Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodskoposavska županija i ove godine provodi Projekt osnovne kemijske analize tla s uzimanjem uzoraka tla te preporukom gnojidbe.

Ukupna vrijednost projekta iznosila bi 39.818,00 eura, a cijenu uzorka analize tla sufinancirali bi slijedeći sudionici s određenim postocima:
– Brodsko-posavska županija ukupno 19.909,00 eura ili 50 % po uzorku,
– Općine i gradovi ukupno 11.945,40 eura ili 30 % po uzorku i
– krajnji korisnici usluge ukupno 7.963,60 eura ili 20 % po uzorku.

Od jedinica lokalne samouprave se očekuje da obavijeste korisnike usluge na svom području i izvrše odabir korisnika.

Ukoliko jedinica lokalne samouprave ne bude sudjelovala u projektu, 50% troška analize tla snosi krajnji korisnik.

Pozivamo sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače na uključenje u projekt Kontrola plodnosti tla na obiteljskim gospodarstvima na području Brodsko-posavske županije u 2024. godini. Kontaktirajte upravna tijela u svojim općinama i gradovima i dogovorite tehničke detalje Vašeg uključenja u projekt analize tla s preporukom gnojidbe na Vašem gospodarstvu.

PROČELNIK
Željko Burazović, mag.ing.agr.

Komentari
Prethodni članakProKnjižiMe by Mirela Relković: Rolex
Sljedeći članakU novogradiškom Domu kulture predstavljena knjiga novinara i voditelja Aleksandra Stankovića “Depra”