Po prvi puta Nova Gradiška je jučer bila domaćin 3. sjednice Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Slavonski Brod. U okviru Dnevnog reda raspravljalo se o stanju na tržištu rada, a predstavljeni su i vaučeri za obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– “Stanje u Hrvatskoj, u zadnjih nekoliko godina bilježimo pozitivne rezultate. Imamo konstantan porast broja osiguranika, uz naravno pad nezaposlenih osoba. Na današnji dan imamo 85.000 nezaposlenih osoba u evidenciji HZZ-a što je zaista rekordan podatak koji nismo imali još od 80-ih godina. Tržište rada se mijenja i ima veliku potražnju za radnicima i jedan od segmenata gdje nastojimo nadomjestiti nedostatak radne snage je uvoz stranih radnika. Ove godine imamo oko 72.000 izdanih radnih dozvola, dok smo prošle godine imali oko 172.000 izdanih. Mi kao Ministarstvo rada i HZZ prije mjesec dana smo počeli provoditi vaučere za učenje hrvatskog jezika za strane radnike kako bi im pružili što bolju integraciju na hrvatsko tržište rada.” – rekao je ravnatelj Uprave za tržište rada I zapošljavanje, Luka Čirko

Upravo je trenutno stanje zaposlenosti bila jedna od glavnih tema 3. sjednice Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Slavonski Brod.

– “U cijeloj EU pa tako i u Hrvatskoj nezaposlenost je rekordno niska i to dovodi do problema nedostatka radne snage. Dakle tržište rada se mijenja i danas smo došli čuti nešto novo o tome kakvi su uvjeti rada i na tržištu i ono sve što je moguće da bi poslodavci dobili odgovarajuću radnu snagu. Zato je važno pratiti razvoj situacije u poslovanju, ali i širiti suradnju, stoga je intencija da se proširi mjesto održavanja sastanaka kako bi se uključilo što više poduzetnika i drugih cjelina.” – istaknuo je predsjednik komore Ivan Ćosić

Sjednica je održana u prostorijama Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška, a upravo je ta industrijska zona navedena kao primjer dobre prakse.

– “Ugostili smo sjednicu Gospodarskog vijeća HGK Brodsko – posavske županije čiji smo i mi članovi i drago nam je da je HGK Slavonski Brod prepoznala ovaj prostor i zapadni dio Brodsko – posavske županije kao mjesto gdje će se održavati ovako važna sjednica. Prilika je to da im pokažemo da u Novoj Gradiški raspolažemo s jednim modernim i lijepim znanstveno istraživačkim prostorom, ne samo zgradom, već i strojevima koje ćemo obići, te da im pokažemo što mi ovdje radimo ovdje i kako doprinosimo našem gospodarstvu.” – naveo je direktor CEKOM-a Adam Đanić

CEKOM je najveći projekt u Novogradiškom kraju, naveo je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, a jedan od njegovih glavnih ciljeva je:

– “Tvrtke dolaze ovdje da im damo podršku, da im educiramo ljude, da im izvršimo usluge, ne mi već oni sami. Jer ovdje je preko 30 najsuvremenijih strojeva trenutno u CNC obradi u domeni strojarstva, gdje svako može doći s idejom i obići sve strojeve, te doći do proizvoda. Ovo nije zamišljeno za serijsku proizvodnju, nego za patente, za razvoj proizvoda da to bude tako kako je. Druga stvar je da pokažemo našim investitorima da smo im na raspolaganju, sve moguće edukacije mogu izvršiti ovdje, sve pripreme mogu napraviti i razvijati proizvod. Neka ga naprave ovdje, a onda neka u svojoj hali ili budućoj razvijaju na način da imaju serijsku proizvodnju.”

Komentari
Prethodni članakUDRUGA STUDIO B – Održana konferencija „Inovativni programi inkluzivnog rada s mladima“
Sljedeći članakVečeras u Domu kulture: Predstavljanje književnog stvaralaštva Vanje Bulića