Trenutačno nema dokaza da se koronavirus prenosi putem prehrambenih namirnica. Najveći rizik kada su posrijedi covid-19 i namirnice predstavlja kretanje oko drugih ljudi dok se nalazite u trgovini, smatra Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog Sveučilišta Rutgers, piše portal Science Alert.

Trebamo li kupljene namirnice držati u garaži ili ispred kuće 3 dana?

Hoćete li uistinu mlijeko, sladoled i svježe meso držati izvan doma tri dana? Takav bi postupak mogao utjecati na sigurnost namirnica, kaže Schaffner. Prijedlog zvuči kao recept za katastrofu ili u najmanju ruku pokvarenu hranu.

Malo je točnosti u ovome savjetu jer dosad znamo da se virus polako inaktivira na sobnoj temperaturi, s kratkim poluživotom od oko osam sati. No u ovom slučaju polazimo od pretpostavke da su sve namirnice kontaminirane i da ćete se zaraziti već jednostavnim dodirivanjem ​​namirnica. Nijedno nije točno, smatra Schaffner.

Trebamo li, uistinu, dezinficirati svaku kutiju i sve vrećice iz trgovine pojedinačno?

Schaffner smatra da ni taj savjet nije znanstveno utemeljen. Predlaže da ako strahujete da je ambalaža kontaminirana, operete ruke i/ili ih dezinficirate prije početka konzumacije bilo koje hrane koju izvadite iz kutija ili vrećica.

“I pogodite što još – pranje ruku prije jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija!”

O ovoj temi u programu N1 televizije govorio je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Dezinficijensi su moćno oružje. Antiseptici i dezinficijensi su nam pomogli suzbiti mnoge bolesti. Međutim, špricanje svega i svačega dovodi do situacije da uništavamo korisne bakterije i uništavamo okoliš. Potencijalno stvaramo superbakterije otporne na dezinficijense. Zato oprezno s njima. Građanima savjetujem da kad donesu namirnice koje nisu slagane u rukavicama, neka ih operu. Tako će se teško prenijeti. Ono što donesete iz dućana, što se termički obrađuje, nećete tako prenijeti bolest, virus se razgrađuje na 70 stupnjeva. Poslije diranja nečega što je dirao netko drugi treba oprati ruke. Špricanje u dućanima je nemoguće iza svakog korisnika, naprimjer kolica. Puno je bolja mjera prati ruke – kaže Capak.

Komentari
Prethodni članakOd sutra pekarnice rade od 6,00 do 17,00 sati!
Sljedeći članak“Plin-projekt” – važna obavijest potrošačima