OPG Vujnović već deset godina uspješno proizvodi domaće proizvode, a sve je započelo jednim plastenikom. Korak po korak i tako je započela obiteljska poljoprivredna priča.

-” Nije bilo posla, a jesti se uvijek mora i zapravo sam ja inicirala s proizvodnjom. Trenutno imamo 3 hektara i 15 plastenika, tu su ratarske kulture i plastenička proizvodnja. Uzgajamo rajčice, krastavce, mahune, lubenice, paprike, kupusnjače, poriluk, a od zimskih kultura salata, rotkvica, špinat, blitva, raštika,” – započela je Snježana Vujnović iz Prvče.

-” Predznanje sam stekla od svojih roditelja. Bitna je volja ali i vjera u sebe i svoj potencijal. U OPG-u sudjeluju suprug ali i djeca, sezonski imamo radnike jer fizički ne možemo stići i podnijeti toliki posao. Pamtim i loše godine, 2017. je bila kišna, ali izvukli smo sezonu,” – kaže nam Snježana kroz razgovor.

Obitelj Vujnović dobili mjeru za mlade poljoprivrednike do 40 godina, od 50 tisuća eura, dva velika plastenika dimenzija 45*6, novi traktor i prikolicu. Kako nam kaže Snježana to je bio dobar vjetar u leđa jer novo je novo.

-” Država bi trebala ulagati u mlade poljoprivrednike, treba nam poticaj, jer malo nas je a ima potencijala i dovoljno zemlje. Trgovački centri su velika konkurencija, žao mi je što ljudi kupuju povrće koje dugo stoji u hladnjačama, previše je pesticida ali cijena ukoliko je niža razumijem da ljudi kupuju, no problem je u pesticidima koje unose u svoj organizam. Mi jako malo koristimo pesticide, 90% bi mogli biti ekološka proizvodnja iako nemamo trenutno taj certifikat. Rajčicu ne špricamo samo organski prihranjujemo. Volim već u plasteniku pojesti naše povrće, posebice volim taj miris domaćeg,” – kaže Snježana.

-” Imamo jako dobar bunar koji koristimo za navodnjavanje, snalazimo se i zaokružujemo ono što proizvedemo zapravo i prodamo. Oprema se modernizirala i olakšala rad na zemlji, zadovoljni smo strojevima koje posjedujemo. Ne mora biti naš proizvod, ali apeliram našim sugrađanima da radije kupe od poljoprivrednika koji povrće uzgajaju u zemlji,” – ističe Snježana i napominje kako je jako važno pametno birati ono što unosimo u organizam.

Snježana priprema zimnicu, najčešće se kuha ajvar, a prošle su godine kupili i stroj za miješanje koji ima spremnik od 80 litara. Teglica ajvara je 5 eura, a sadržava domaću papriku, patlidžan i bijeli luk.

 

Komentari
Prethodni članakBaćin dol: održan 6. vatrogasn kup
Sljedeći članakKod Doma hrvatskih branitelja otkrivena ploča poginulim novogradiškim “Sokolovima”