Radovi u vinogradima u punom su tijeku. Grožđe je zrelo, ali najbolja vijest je da je ono vrlo kvalitetno. Omjer kiselina i sladora je idealan, pa nas očekuje vino punog okusa. Na novogradiškim padinama ovoga su se vikenda mogli čuti brojni glasovi vinogradara i pomoćnika. S berbom grožđa tek smo na pola, odnosno na početku puta koji vodi do dobrog i kvalitetnog vina. Prije same berbe potrebno je obaviti pripremu za berbu. Ona se sastoji od pripreme alata i posuda, podruma i strojeva za primarnu preradu te organizacije radne snage i transporta.

Od tehnološki zrelog i zdravog grožđa možemo očekivati i pravo vino, no grožđe nije uvijek ni tehnološki zrelo niti potpuno zdravo. U takovim slučajevima mošt se nadoslađuje, a bolesno, odnosno neupotrebljivo grožđe odbacuje. Najbolje je brati po suhu i toplu vremenu jer se time dobiva kvalitetniji mošt, pospješuje početak vrenja a i sama je berba lakša i ugodnija Bobe, dijelove grožđa ili cijele grozdove zaražene sivom plijesni odbacujemo, posebno u južnim krajevima, jer su često zaražene octikavošću koja bi se mogla prenijeti u mošt ili masulj. Do mjesta prerade (podrum, klijet) grožđe prevozimo najčešće u drvenim (bačve, badnjevi) ili plastičnim posudama (kace i vreće). No, najvažnije je da se grožđe u vinogradu ne gnječi i da do preše stigne neoštećeno. Loš je običaj da se grožđe gnječi u plastičnim vrećama ili bačvama i ostavlja na suncu dok berba ne završi. Vina od takovog grožđa često posmeđe i sklona su bolestima.

Autor: Helena Vlaović

Komentari
Prethodni članakPred nama je Dječji tjedan u Novoj Gradiški
Sljedeći članakŽeljko Mužević ispraćen na posljednje počivalište