U organizaciji novogradiškog Doma kulture otvorena je izložba nakita akademske umjetnice Diane Sokolić. Izložba nazvana “Re-konstrukcije”, presjek je bogate i inovativne karijere ove umjetnice.

Ova je svestrana umjetnica tijekom svoje bogate karijere ostvarila značajne uspjehe u raznim granama umjetnosti; slikarstvu, kiparstvu, fotografiji i dizajnu. Korak u svijet umjetnosti bio je gotovo logičan slijed Diane Sokolić s obzirom da je od djetinjstva u njega uronjena.

Umjetnicu je predstavila i izložbu otvorila ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović, a o radu Diane Sokolić govorila je kustosica i povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

Riječ je o svestranoj, nagrađivanoj umjetnici koja se osim slikarstvom, bavi dizajnom, keramikom, fotografijom i pedagoškim radom.

“Umjetnički nakit Diane Sokolić nije nešto što je unutar njezina opusa nastalo slučajno, epizodno, i izvan konteksta. Taj je put bio dugačak i vrlo logičan jer je uvijek težila probijanju granica dvodimenzionalnog svijeta, težeći prema sintezi umjetničkih iskustava i rješenja, duboko od djetinjstva – zahvaljujući profesijama njezinih roditelja – uronjena u svijet primijenjene umjetnosti, scenografije, kostimografije i dizajna. ” – naglasila je Iva Körbler.

“Nakit Diane Sokolić nije ostao zaustavljen u strogo minimalističkoj redukciji prema načelima apstraktne geometrije, u ishodištima De Stijla i Bauhausa, s ravnim linijama, oštrim i pravim kutovima i primarnim bojama (crvena, plava, žuta). Igra se s elementima optičke umjetnosti (op-art) kroz refleks svjetla i sjene, podjednako i s nježnijim, pastelnim bojama, dok crnu tretira kao toplu, bliješteću tonsku komponentu koja spaja druge boje. Umjetnica u serijama ogrlica i broševa stvara hommage Renoiru, Van Goghu, Matisseu, našem Lackoviću i Rabuzinu, gdje se udaljava od geometrijskih elemenata nakita, i uvodi u pleksiglasu motive cvijeća, bilja, sunca i neba koje je sama dizajnirala i oblikovala. U tom kontekstu, Diana Sokolić zaista re-kreira nove oblike koji imaju čvrsto morfološko uporište u djelima i opusima umjetnika koji su joj evidentno uzor, ali uspijeva stvarati radove koji emaniraju sasvim novu umjetničku kvalitetu, kao i njezin vlastiti autentičan rukopis.” – kaže Körbler.

ŽIVOTOPIS :

Godine 1981. diplomirala na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Od 1981.-1983. suradnica Majstorske radionice u Zagrebu kod profesora Nikole Reisera i Ljube Ivančića. Već 1983. imala je prvu samostalnu izložbu crteža u Studiju galerije Karas u Zagrebu. Osim slikarstvom, bavi se dizajnom, keramikom, fotografijom i pedagoškim radom. Zadnjih 25 godina stvara svjetlosne i site-specific instalacije i piše knjige o umjetnosti («O namještaju » i «O bojama », izdanje Jesenski i Turk).

Dobitnica je mnogih priznanja i nagrada, kako domaćih tako i stranih, za likovnu umjetnost, dizajn i fotografiju.

Djeluje kao samostalna umjetnica od 1986. godine.

Komentari
Prethodni članakU Novoj Gradiški održana završna selekcija Slavonije I Baranje: igrač Posavca iz Davora postigao 2 pogotka
Sljedeći članakZajedno u poduzetništvo – Dani otvorenih vrata novogradiških srednjih škola ETEŠ i IOŠ