Rajčica je biljna vrsta čiji plodovi oduševljavaju svojim oblikom, bojom i okusom. U moru raznih sorti pojavila se i crna rajčica Kumato. Ova rajčica postaje sve popularnija među proizvođačima i potrošačima.

Kumato nije GMO rajčica. To je rajčica koja se odlikujevisokim prinosom. Zbog ovih osobina Kumato je postao zanimljiv organskim proizvođačima.

Kumato je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada uzgajivača križanjem divlje i domaće rajčice. Jedan od roditelja Kumata je divlja rajčica koja potječe saGalapagosa, jestivih, sitnih, žuto-narančastih plodova, odličnog okusa, visokog sadržaja šećera i beta-karotena.

Rajčica porijeklom sa Galapagosa, zbog izolacije, odlikuje se dobrom otpornošću na biljne bolesti, promjenjivim vremenskim prilikama, siromašnom zemljištu.

Specifičnosti kumata

Ova rajčica se odlikuje dobrom otpornošću prema bolestima koje je naslijedila od divljeg roditelja. Boja ploda Kumata se kreće od tamno smeđe, skoro do potpuno crne i potiče od sadržaja antocijana. Antocijani pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv infekcija, jačaju stijenke krvnih žila. Na obojenost ploda utječu mnogi faktori. Plodovi sadrže i veću količinu vitamina C, vitamin A, antioksidanse, mineralne tvari (posebno kalcij, magnezij), likopen. Plod Kumata se odlikuje sočnosti i čvrstinom. Veličina ploda je od 6 do 8 cm, a masa ploda se kreće od 80 do 120g. Postoje i sitniji varijeteti Kumata sa masom ploda od 30 do 50g.

U plodovima Kumata sadržaj fruktoze je veći nego u plodovima sorti sa crvenim ili narančastim plodovima. Biljka kumata je zelena i slična vegetativnoj masi klasično obojenih sorti rajčice.

Uzgoj kumata

Uzgoj rajčice sorte Kumato se ne razlikuje od uzgoja bilo koje druge sorte rajčice, ali treba obratiti pozornost na pH reakciju tla i na ishranu. Od ph reakcije zemlje zavisi i obojenost plodova. Na kiselijim zemljištima plodovi će biti svijetliji, prljavo-roze obojeni. Na zemljištu sa uravnoteženom pH reakcijom boja je tamnija, skoro crna. Promjenom pH reakcije i ishranom biljke može se za nekoliko dana promijeniti boja ploda.

Za svoj rast i razvoj plodova Kumato koristi manje vode. Pri uzgoju biljaka iz presadnica plodovi počinju sazrijevati u srpnju. Pojedinačne biljke Kumata dostignu visinu od 150cm.

Kumato u gastronomiji

Kumato se koristi kao i svaka druga rajčica, ali se odlikuje fantastičnim voćnim okusom. Zbog sadržaja šećera odlično se slaže sa sirevima. Izuzetan je u salatama i vrlo dekorativan. Može se konzumirati i kada nije potpuno zreo. Ukoliko plod ostavimo na sunčano mjesto, plod će dobiti tamniju boju. Može se koristiti za pripremu raznih umaka, juha, variva, pizza, sa mesom i povrćem. Plod tamnocrveno obojen savršen je za kuhanje, dok je plod sa smeđim nijansama odličan za salate i sirovu upotrebu.

Zbog visokog sadržaja šećera i slabe kisele reakcije, Kumato kod osjetljivih ljudi neće izazvati bolove u trbuhu.

Odlikuje se sposobnošću dugog čuvanja – long shelf life, zbog toga je vrlo interesantan za prodavače. Kumato se odlično čuva na sobnoj temperaturi i može ostati svjež i do dva tjedna.

Izvor: Agroklub

Komentari
Prethodni članakKrao humanitarnu pomoć
Sljedeći članakNovogradiški HSS-ovci obilježili godišnjicu smrti Stjepana Radića