Ni ministar Tolušić niti hrvatski župani nisu zadovoljni dosadašnjim povlačenjem sredstava iz EU fondova te da smatraju da fondove treba voditi s jednog mjesta odnosno iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

SLAVONSKI BROD – Na inicijativu Hrvatske zajednice županija u četvrtak, 18. veljače predstavnici svih hrvatskih županija održali su radni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavom Tolušićem. Predsjednik Zajednice Goran Pauk čestitao je ministru na imenovanju te istaknuo kako vjeruje da će ministar Tolušić učiniti sve kako bi upravo lokalne zajednice u Hrvatskoj razvile sve svoje potencijale.

Ministar Tomislav Tolušić bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija od rujna 2013. do rujna 2015. godine i u svom se mandatu snažno zalagao za fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju Republike Hrvatske. Također, bio je i župan Virovitičko-podravske županije, jedne od županija koja je najuspješnija u povlačenju sredstava iz europskih fondova pa dobro razumije potrebe lokalne i regionalne samouprave.

„Očekujem užu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i jedinica regionalne samouprave. Želim sve napore uložiti u jačanje razvojnih agencija i resursa na terenu kako bi pomogli upravo manje razvijenim krajevima Hrvatske. Učinit ćemo sve što je moguće kako bi pojednostavili procese vezane uz apliciranje i odlučivanje o sredstvima iz fondova, ali moram reći da ću tu zahtijevati i aktivniju ulogu svih razina vlasti pa tako i županija. „ rekao je Tolušić, čiju izjavu prenose na službenoj Internet stranici Brodsko-posavske županije.

Župani su, zajedno s Predsjednikom Zajednice Paukom ukazali na potrebu dorađivanja Zakona o regionalnom razvoju te su istaknuli kako je nužno učiniti izmjene i u indeksima razvijenosti. Raspravljalo se i o Centrima kompetencija, mogućnostima financiranja infrastrukture u školstvu kao i najavama budućih natječaja koji će biti raspisani.

„ Vjerujem da ćemo uz ministra Tolušića još biti uspješniji u povlačenju europskih sredstava jer znamo da su županije do sada bile u tome efikasnije od svih ostalih upravnih struktura. To je i dobar način da podignemo efikasnost i svoje lokalne resurse razvijamo u europskim okvirima. Hrvatske županije to svakako mogu.”, zaključio je Pauk.

Istaknuto je kako ni ministar Tolušić niti hrvatski župani nisu zadovoljni dosadašnjim povlačenjem sredstava iz EU fondova te da smatraju da fondove treba voditi s jednog mjesta odnosno iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Tekst i foto: Sbplus

Komentari
Prethodni članakObilježili 81. obljetnicu Vrbsko-ruščičkih žrtava
Sljedeći članakNačelnik Policijske uprave brodsko – posavske: Stanje u siječnju povoljno