Danas je prostorijama Policijske uprave brodsko-posavske održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik PU Darko Petek govorio o stanju sigurnosti za siječanj, ocijenivši ga povoljnim.

Istaknuo je vrlo visok postotak razriješenosti kaznenih djela i dobro stanje u strukturi općeg kriminaliteta. Također je govorio o dobroj razriješenosti kaznenih djela imovinskog karaktera (teške krađe, krađe, razbojništva..), pojasnivši kad se uglavnom događaju, na što treba obratiti pozornost uz preporuke građanima, istaknuvši važnost zaštite i osiguranja imovine. Dodao je, kako je angažman i preventivni rad policijskih službenika utjecao na trend smanjenja kaznenih djela razbojništava. Osvrnuo se ukratko i na ostale domene iz rada policije, rekavši kako je informacija o stanju sigurnosti na području PU tijekom siječnja, dostupna svima na web stranicama Policijske uprave brodsko-posavske.

Glasnogovornica Kata Nujić je izvijestila o količinama dragovoljno predanog oružja tijekom prošle godine uz usporedbu s podacima iz 2010. godine.

Tijekom prošle godine građani su dragovoljno predali sljedeću količinu oružja:

– 1 105 komada oružja iz kategorije „A“ (automatsko-dugo kratko, rasprskavajuće-ručne bombe, mine i dr.),

18 komada oružja iz kategorije „B“ (dugo-repetirajuće, poluautomatsko, kratko-pištolji, revolveri i dr.),

15 469 komada streljiva za dugo i kratko oružje,

41,3 kilograma eksploziva.        

Tijekom 2010. godine građani su dragovoljno predali 724 komada raznog automatskog  i rasprskavajućeg oružja, 26 komada raznog dugog i kratkog oružja, 29 738 komada raznog streljiva za dugo i kratko oružje i 20,3 kilograma eksploziva.                         

Zakon o oružju pruža građanima vremenski neograničenu mogućnost dragovoljne predaje oružja koje ilegalno posjeduju, bez straha da će biti kažnjeni. Dovoljna je odluka o dragovoljnoj predaji i poziv na broj 192, nakon čega na dogovorenu lokaciju dolaze policijski službenici radi preuzimanja oružja na siguran način.

Autor: Nikola Knežević/photo: PU BP

Komentari
Prethodni članakHrvatska zajednica županija: treba se više novaca povlačiti iz EU fondova
Sljedeći članakVodoinstalateri Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška izborili državno natjecanje!