Bablje ljeto u Novoj Gradiški, topla jesen i sunčano vrijeme privlači kupce na gradsku tržnicu.

Cijene proizvoda u trgovačkim centrima rastu, na tržnici povrće za euro no kvalitetom daleko ispred uvozne robe. U ovo doba godine proizvođači se susreću s raznim problemima, zarada je mala u odnosu na trud i rad koji se uloži, konkuriraju im velike prodavaonice.

S dolaskom jeseni, kupci se odlučuju za domaće proizvode koje će koristit za pripravu zimnicu. Najčešće se kupuju kupus, paprike, patlidžan, grincajg, zalena salata, kao i začini poput ljute i slatke paprike. Kako bi upotpunili svoju košaricu za kupovinu, osim voća i povrća, prodavači na tržnici nude razne vrste tjestenina, mlijeka i mliječnih prerađevina, ukrasnih rukotvorina te brojne kulinarske začine iz domaće radinosti.

Najviše na jesen miriše sočno grožđe, podsjećajući da je sezona berbe, unatoč još uvijek visokim temperaturama, itekako uzela maha. Još uvijek se čekaju poznate neretvanske mandarine za koje vjerujemo da se neće tražiti po komadu. Ne znamo što još donosi jesen, ali izgledno je da će građani češće prebirati po kovanicama nego po novčanicama.

Komentari
Prethodni članakU novogradiški Dom kulture stiže urnebesna komedija “Direkt u glavu”
Sljedeći članakVečeras u Domu kulture: Koncert klasične glazbe – Trio 1887