Novogradiška Češka beseda i okolica broji preko stotinu članova od koji je aktivno do pedeset. Članovi djeluju u tri sekcije: pjevačka skupina, dramsko – recitatorska i likovno – kreativna. Upravo slijedom rada likovne sekcije koja dva puta tjedno održava radionice organizirana je likovna kolonija pripadnika nacionalne manjine Čeha i dragih im prijatelja.

Danas su ugostili prijatelje iz Virovitice, Daruvara, Slavonskog Broda i Požege u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nova Gradiška u zajedničkoj sali. Istinski zaljubljenici u likovnu umjetnost pokazali su iznimnu širinu u svojim radovima. Njih oko 19 slikara umjetnika dopodnevne sate proveli su stvarajući umjetnička djela, a nakon toga družili su se zajedno s predsjednikom Udruge domaćina, Zdravkom Konjićem. Ovo je prva samostalna likovna kolonija, a  nastali radovi bit će izloženi predvidivo na jesen. Konjić kao najveći problem ističe nedostatak financijskih sredstava, ali uz dobru volju planiraju realizirati aktivnosti predviđene planom i programom rada Udruge. Predstavljanje cjelokupnog rada Udruge i češke nacionalne manjine bit će tradicionalno održano u sklopu Novogradiškog ljeta glazbe i kulture.

Konjić ističe kako je suradnja s DVD-om više nego dobra. Naime Savez Čeha je 2012. godine investirao  sto tisuća kuna u prostor novogradiškog DVD-a, a prema tom Ugovoru o suradnji novogradški Česi dobili su prostoriju za rad Udruge.

no images were found

Komentari
Prethodni članakPjesmom našeg Davorca Antuna Matoševića čestitamo Vam Dan državnosti
Sljedeći članakObilježen Dan državnosti Republike Hrvatske / Foto