U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Gornji Bogićevci, i Općine Gornji Bogićevci, jučer je obilježena 29. obljetnica početka ratnih djelovanja na području Zapadnog dijela Brodsko posavske županije.

Svečanost je počela svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi Duha Svetoga koju je predvodio župnik fra Ivo Brezović, a nastavljena polaganjem vijenaca kod središnjeg križa u Gornjim Bogićevcima.

Vijence su položili i počast odali roditelji i članovi obitelji umrlih nestalih i smrtno stradalih branitelja, izaslanstva Udruga proisteklih iz domovinskog rata i Općine G.Bogićevci na čelu s načelnikom Pavom Klarićem, izaslanstvo ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda na čelu s pukovnikom Brankom Cindrićem, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Adam Tomičić, izaslanik predsjednika UDVDR RH generala Đure Dečaka Jozo Bungić, predstavnici Policijske uprave Brodsko-posavske na čelu sa zamjenikom načelnika Ivicom Kovačevićem, načelnik granične policije Stara Gradiška, Miroslav Matić, načelnik Općine Okučani, Aca Vidaković, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i brojni drugi.

U sklopu održavanja obljetnice početka ratnih djelovanja na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, u velikoj dvorani Hrvatskog seljačkog doma održana je promocija knjige „Istočno od pakla“, autora Stjepana Dukanovića. U knjizi je predstavljeno autentično svjedočenje o 90-tim godinama na ovom području.

-“Cilj ovih događanja je da se ne zaboravi, ali i da se poklonimo svim žrtvama koji su dali svoj život za našu Hrvatsku. Ovaj dan je posebno značajan za naše Bogičevljane jer se dogodio pakao, kada su se naši susjedi okrenuli protiv nas i počeli nas granatirati. Međutim ova 29. obljetnica je bitna iz još jednog razloga, a to je upravo zbog prezentacije knjige „Istočno od pakla“. To je prva knjiga koja govori o stvarnim događanjima na ovom području.” – rekao je u svom obračanju načelnik Pavo Klarić

A tih prvih dana početka ratnih djelovanja prisjetio se i predsjednik UDVDR GB i hrvatski branitelj, Antun Zdunić:

-“Točno na ovaj dan pala je prva krv i imali smo prvog ranjenika na nekadašnjoj Vili partizanki, da bi već na sutrašnji dan, na Rokovo pale prve hrvatske žrtve u naselju Smrtić. To nam je već tada bio pokazatelj da nas očekuju teška vremena. Bogičevci su uvijek bili simbol Hrvatstva i otpora, a bili smo kompletno okruženi.”

Komentari
Prethodni članakRock band A.R.T. zabavio Novogradiščane / foto
Sljedeći članakReorganizacija sustava: Osobna iskaznica će ujedno biti i zdravstvena