Poljoprivrednici održali obećanje i danas, simbolično, točno u podne, izašli na prometnice.

Kako je i dogovoreno jučer na zajedničkom sastanku članova Stožera za obranu poljoprivrede, održanog u Novoj Gradiški, poljoprivrednici su danas točno u podne, izašli na ceste. Povod za prosvjed je ignoriranje seljačkih zahtjeva upućenih vladi, a kojim se traže isplate prošlogodišnjih poticaja i razgovori o najavljenom smanjenju dijela proračuna namijenjenog, upravo poljoprivredi. Bez preciziranja točnih lokacija, iz stožeru su za danas prijavili pedesetak prosvjednih lokacija,od kojih najviše, čak devet, na području Osječko-baranjske županije.

U Brodsko-posavskoj županiji prosvjedovalo se na tri mjesta Vrpolju, Rešetarima i Lužanima. Na glavnu prometnicu u Rešetarima u podne je izašlo dvadesetak poljoprivrednika s traktorima. Dragan Matijević, predstavnik Hrvatskog seljačkog saveza, poljoprivrednik iz Bodovaljaca, upoznao je s razlozima današnjeg prosvjednog skupa, stečenim pravima, te nagomilanim problemima, zbog kojih, unatoč iznimno niskim temperaturama, seljaci od najavljenoga nisu odustali.

Članovi Stožera za obranu poljoprivrede o konačnom uspjehu današnjih prosvjeda upozorenja, izvijestit će do kraja dana. Ipak, Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, za nekoliko portala danas je izjavio kako početkom akcije nije zadovoljan. Naime, većina poljoprivrednika koji su željeli podržati prosvjede, zbog iznimno loše kvalitete plavog dizela, (što otvara još jednu diskutabilnu „poljoprivrednu“ temu i prostor za pregovore), u kombinaciji s današnjim temperaturama, nisu mogli pokrenuti traktore.

Autor: Simonida Tarbuk

 

 

Komentari
Prethodni članakNovoosnovana Udruga mladih Sičice
Sljedeći članakSlavonija i Amerika bliže nego ikad