Istraživanje je obuhvatilo 20 volontera, od kojih su neki prali ruke s vodom temperature 15 stupnjeva Celzijevih, a drugi vodom temperature 26 stupnjeva Celzijevih s različitim količinama sapuna. Količina bakterija na njihovim rukama nakon pranja nije se bitno razlikovala  s obzirom na temperaturu vode. Iako uzorak ispitanika još nije dovoljan da se ta tema zaključi, to pokazuje da će sapun i s toplom i s hladnom vodom odraditi svoje, ako se ruke peru kako treba, kaže voditelj istraživanja, prof. Donald Schaffner. Ruke je posebno važno prati ljeti kada visoke temperature pogoduju širenju crijevnih zaraznih bolesti za koje je karakteristično da se  najčešće prenose preko zaražene hrane ili prljavih ruku i ulaze kroz usta u organizam.

Situacije u kojima obavezno treba prati ruke:

  • Prije svakog kontakta s hranom i pripremanja obroka
  • Poslije rada sa sirovom hranom (primjerice nakon obrade sirovog mesa ili ribe)
  • Neposredno prije jela
  • Poslije korištenja WC-a
  • Poslije mijenjanja pelena djetetu ili brisanja stražnjice
  • Poslije kontakta sa životinjama
  • Poslije diranja smeća
  • Poslije njege bolesne osobe
  • Poslije kašljanja i kihanja
  • Poslije igranja vani
  • Poslije dolaska izvana, posebno nakon vožnje javnim gradskim prijevozom ili boravka u prostorima u kojima boravi mnogo ljudi
  • Nakon diranja novca
  • Svaki put kad su ruke vidljivo prljave

Izvor: Zdrava krava
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakProizvodnja piva u EU premašuje 40 milijardi litara
Sljedeći članakTreći memorijalni turnir „Antun Tono Stanković“: Pobjednik NK „Osijek“