Stav zajednice prema pripadnicima treće životne dobi, kažu stručnjaci, pokazuje i ukupnu zrelost društva. Upravo su oni skupina koju bi zbog mudrosti, zrelosti i životnog iskustva trebalo najviše cijeniti, a ne ih stavljati na društvene margine.Zemlje visoko razvijene demokracije upravo takvim skupinama omogućuje zasluženo uživanje u životu.Stvari, na žalost, kod nas još uvijek tako ne funkcioniraju.

Na sreću aktivni umirovljenici svakodnevno nam pokazuju kako se itekako može biti aktivno i u trećoj životnoj dobi. Svojim aktivnostima potvrđuju to i godinama članovi novogradiške Udruge Matice hrvatskih umirovljenika. Članstvo udruge čine umirovljenici s područja grada, te Općina Okučani, Stara Gradiška, Dragalić, Vrbje i Davor. Udruga svojim članovima nudi i niz kulturno-umjetničkih sekcija među kojima, a prema vlastitim preferencijama, umirovljenici mogu izabrati žele li sudjelovati u radu zbora, folklora ili tamburaša. Tu su i sportsko-rekreacijski sadržaji kao što su kuglanje, šah ili kartanje.

Novogradiški umirovljenici vrijedno surađuju s brojnim, srodnim udrugama, organiziraju niz manifestacija, putuju i druže se, pomažu humanitarne akcije i svakodnevno potvrđuju kako se i uz male mirovine može kvalitetno i sadržajno uživati u zlatnim godinama.

Članovi Udruge u utorak su (5. lipnja ) održali redovnu izvještajnu sjednicu koja je imala i izborni karakter, a u predsjedništvo osim predsjednika Ivana Varkaševića izabrali Nadu Potočki i Anđelku Đurđević. Bila je ovo prilika za ocjenu protekle godine, ali i najavu skorašnjih aktivnosti koje očekuju naše umirovljenike.

Iako pripadnike treće životne dobi društvo često zbog vlastitih predrasuda ne smatra jednako vrijednim članovima društva, često nam oni na pravi način pokazuju kako se treba nositi sa životnim izazovima i teškoćama. Želimo li postati visoko razvijena demokracija krajnje je vrijeme da kao društvo priznamo prava građana treće životne dobi, a njihovu mudrost iskoristimo i za vlastito dobro.

Jer aktivna treća životna dob, potvrđuju i članovi Matice hrvatskih umirovljenika Grada Nova Gradiška, itekako ima svojih prednosti.

Autor: Simonida Tarbuk/photo: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakOtvoreno i politički odgovorno
Sljedeći članakFotoklub “F4” i izložba u NTL-u