Slovenski kantautor i književnik Zoran Predin gostovao je u novogradiškom Domu kulture, gdje je predstavio svoj roman “Mongolske pjege” te govorio o svojem pisanju i prostorima slobode koje otvara književnost.

“Mongolske pjege” predstavio je kao crnohumoran, ambiciozan pokušaj dekonstrukcije slovenskih nacionalnih mitova, “ali jednako tako, i bilo kojeg slavenskog mita o čistoj krvi, o stoljeću sedmom i svemu onome na čemu smo gradili našu mitologiju”.

Skladao je glazbu za filmove i kazalište, iskušao se u raznim glazbenim stilovima, od rocka, preko jazza, popa, šansone i folka, do gypsy swinga, i nastupao po cijelom svijetu, te onda svoju strast prema pisanju pretočio i u književnost, napisavši prvo zbirku anegdota “Druga žena u haremu”, te potom i zbirku kratkih priča “Glavom kroz zid”.

Roman prvijenac slovenskog kantautora svojevrsna je povijesno-romantična avantura u kojoj se uzajamno isprepliću dvije priče. Fiktivni i stvarni povijesni likovi međusobno su povezani, a njihove sudbine neprestance prolaze kroz situacije koje završavaju sretno, ali i tragično. Okosnica jedne priče vrti se oko turskih osvajanja u 16. stoljeću, a sve započinje povlačenjem turske vojske nakon neuspjele opsade Maribora. Radnja druge priče odvija se skoro 500 godina kasnije, a u središtu je zbivanja Gorazd Dimec, mladi i nadobudni član stranke Slovenija Slovencima, netom nakon proglašenja neovisnosti.

Čitateljima “Mongolskih pjega” pisac je na kraju ostavio samo dvije upute: da ne pokušavaju guglati što znači taj izraz nego da pročitaju knjigu i saznaju, i drugo, da je pročitaju u dahu.

Komentari
Prethodni članakU subotu XIII. Memorijalni kup “Goran Trupina”
Sljedeći članakProjekt izrade električnog skutera u ETEŠ Nova Gradiška