Samoubojstva hrvatskih branitelja najtegobnije su svjedočanstvo o tome što je rat, čak i kada je objektivno pravedan, čak i kada je subjektivno doživljen kao pravedan i oslobodilački. Samoubojstva su bolan vapaj, krajnji poziv u pomoć, ekstreman krik egzistencijalnog bola koji postaje teži od egzistencije same, ali i etički upitnik za sve nas i nacionalno moralno breme.

Teškoće s kojima se, svakodnevno suočavaju branitelji danas, u miru, nekada su stručnjaci zvali „vijetnamski sindrom“.Iste te teškoće, psiholozi posljednjih godina nazivaju“posttraumatski stresni poremećaj” ili PTSP, opisujući ga kao oblik psiholoških posljedica izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke povrede ili prijetnju fizičkom integritetu osobe, koja ta osoba doživljava krajnje traumatično.U središtu takve traume obično je  opsesivno sjećanje na središnji stresni događaj, što može biti slika i zvuk puščane vatre, vriskovi ili trenutačna tišina, ubod nožem, prasak puške, eksplozija mine, ranjavanje, udarac, liptanje krvi, zvuk zrakoplova, zvuk sirena…

Statistika je zabrinjavajuća.

U Republici Hrvatskoj godišnje se zabilježi između 800 i 1000 samoubojstava, od čega 100 do 120 počine hrvatski branitelji. Od 1990. do 2005. godine samoubojstvo su počinila ukupno 1632 hrvatska branitelja. Prosječna životna dob branitelja samoubojice je 38 godina, pri čemu je najmlađi branitelj počinio suicid u dobi od 18 godina Nekadašnje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti  2004.godine, sustavno je počelo proučavati pojavu samoubojstava u populaciji hrvatskih branitelja 2004., a dvije godine kasnije, 2006. po prvi je puta organiziran i specijalizirani  okrugli stol na temu “Samoubojstva hrvatskih branitelja i mogućnosti preventivnog djelovanja” .Osim toga, Ministarstvo je izradilo i Smjernice za medijsko izvještavanje o suicidima, kako bi suzbijalo senzacionalističko pisanje o zabrinjavajućem društvenom problemu.

Jedna druga statistika kaže kako branitelji, zajedno s članovi svoje obitelji predstavljaju gotovo trećinu ukupne populacije Hrvatske, što problem diže na još veću razinu.

Želeći upozoriti na problem, ali i pronaći rješenja, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko posavske županije u suradnji s predstavnicima svih relevantnih  ministarstava danas će ( četvrtak, 29.ožujka) u novogradiškoj Gradskoj vijećnici održati tematsku tribinu pod nazivom “ULOGA PSIHOSOCIJALNE PODRŠKE U PREVENCIJI SUICIDA HRVATSKIH BRANITELJA“.Tema tribine namijenjena je, prvenstveno, sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, kao i članovima njihovih obitelji, ali obzirom na kompleksnost i prisutnost problema, svatko od nas mogao bi nešto naučiti.

Sa specifičnim i rizičnim faktorima za suicid, karakteristika suicidalnih osoba, ulogom obitelji u posttraumatskoj prilagodni hrvatskih branitelja,ulogom društva, te medija upoznat će stručnjaci nekoliko ministarstava-Ministarstva branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, te Ministarstva socijalne politike i mladih, uz stručnu moderaciju voditeljice novogradiškog Centra za psihosocijalnu pomoć, magistrice Ljiljane Lukačević.

Kako je istaknuo glavni inicijator, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko posavske županije, ZVONKO ČULINA, sudjelovanje na tribini potvrdilo je i niz visoko odlikovanih časnika Hrvatske vojske, te brojni predstavnici struke.

 

Komentari
Prethodni članakOsnivanje Lokalne akcijske grupe “Zapadna Slavonija” za boljitak ruralne sredine
Sljedeći članakSavjeti i upozorenja policije biciklistima