Proteklih nekoliko mjeseci pokrenuta je inicijativa osnivanja Lokalne akcijske grupe (LAG) pod radnim nazivom „Zapadna Slavonija“ s ciljem osnivanja zajedničkog tijela kroz povezivanje i suradnju javnog, privatnog i neprofitnog sektora.

Riječ je o području Grada Nova Gradiška, te Općina Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Vrbje, Davor, Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška. Predstavnici navedenih općina, te gospodarstvenici, predstavnici udruga i institucija s tog područja danas su nazočili u Općini Rešetari prvom sastanku potencijalnih osnivača LAG-a. Cilj ovog sastanka je bio upoznati potencijalne osnivače o projektu osnivanja LAG-a, te ulozi i odgovornosti osnivača u radu i funkcioniranju ovog tijela osnovanog u Europskoj uniji namijenjenog podršci ruralnih regija.

Domaćin ovog sastanka je bio načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga koji je u uvodnim rječima istaknuo da se osnivanjem LAG-a želi prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju na neki način olakšati kandidatura i realizacija svih projekata u zajedničkom interesu društvenog razvoja cjelokupnog dijela Brodsko-posavske županije. Direktorica konzultantske tvrtke Sintagma Senka Vranić je potom upoznala potencijalne osnivače o samoj Lokalnoj akcijskoj grupi, njezinim ciljevima, odnosno o tome što se očekuje od lokalnih samouprava i koji su daljni koraci nakon osnivanja LAG-a. Vranić je istaknula da se planira nakon osnivanja LAG-a „Zapadna Slavonija“ do ljeta napraviti lokalna strategija razvoja spomenutih područja, bez koje se ne mogu napraviti daljnji koraci.

LAG-ovi u Europskoj uniji su prepoznati kao umrežavanje malih područja kojima su potrebna financijska sredstva za njihov daljnji razvoj, a koja se mogu manifestirati u izgradnji osnovne infrastrukture ili standarda kvalitete života ruralnog stanovništva. Kako bi se mogla koristita ta sredstva, potrebno je imati određenu formu koja mora biti uobličena u jedno umrežavanje, što je upravo Lokalna akcijska grupa, u ovom slučaju Zapadna Slavonija, koja će biti uobličena u formu udruge, jer Europska unija nadlaže kako ta forma mora biti neprofitnog karaktera, ističe Vranić.

Implementacija EU politika nameće potrebu ustroja LAG-ova, kao osnove za provedbu LEADER načela kojima se može povećati apsorpcijski kapacitet ruralnih područja za korištenje sredstava iz IPARD fonda EU. Leader na prvo mjesto postavlja izradu razvojne strategije i razvojnih programa o kojima odlučuju lokalni akteri – dionici na lokalnoj razini, dkale javni, poslovni i civilni sektor u suradnji kroz LAG organizaciju. Razlika između Leadera i tradicionalnih mjera ruralne politike je što Leader pokazuje kako djelovati umjesto što bi trebalo napraviti. No, kako ističe Vranić, namjera osnivanja LAG-a nije samo prvodba LEADER programa, nego i svih drugih natječaja civilnog sektora i neprofitnih institucija. Postoji i mogućnost suradnje kroz partnerstvo sa drugim LAG-ovima u regiji, te bi se tako zajednički mogli pripremati projektni prijedlozi i tako aplicirati projekte na donatorske i EU fondove za provedbu svojih aktivnosti i unaprjeđenje kvalitete rada LAG-a. Prema rječima Vranić kroz desetak dana pripremit će se svi potrebni dokumenti kako bi se nakon uskrsnih blagdana moglo krenuti u osnivanje Lokalne akcijske grupe „Zapadna Slavonija“.

Autor: Nikola Knežević

 

 

Komentari
Prethodni članakNastava bez školskog zvona u novogradiškoj gimnaziji
Sljedeći članakUloga psihosocijalne podrške u prevenciji suicida hrvatskih branitelja