Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ sa sjedištem u Bodovaljcima, primjer je kako udruge civilnog društva mogu osmisliti i realizirati projekte i tako doprinositi zajednici, pomoći ugroženim pojedincima, mladima, marginaliziranima..

Jedan od projekata je „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.086.860,70 kuna, a provodi se na području općina Vrbje i Davor.

-” Udruga studio B je nastala početkom 2017. godine, kada smo nas četiri djevojke, žene odlučile osnovati udrugu u Bodovaljcima i na neki način dovesti civilno društvo u lokalnu zajednicu. Tada smo sve već imale iskustvo rada u jednoj od udruga, znale smo kako stvari funkcioniraju. Jedna od nas tada je bila zaposlena u Centru za socijalnu skrb pa je vidjela koje su potrebe. Cilj udruge je promicanje aktivnog sudjelovanja. Htjeli smo dići razinu participacije u društvu, prvenstveno kod mladih, djece i žena. Tada smo bili aktivni u programu Erasmus +, bavili smo se razmjenom mladih, raznim treninzima i radionicima. Mladima je trebalo jedno mjesto okupljanja i svoje potencijale dostići kroz provedbu kampanja na kreativan način.” – ispričala je Nikolina Jureković, voditeljica udruge Studio B

Nikolina ističe kako je potreban ravnomjeran razvoj lokalnih sredina. Općina Bodovaljci je po indeksu razvijenosti 537 od 557 jedinica lokalne samouprave.

-” Taj podatak je stravičan, no nama je donosio prednost na svim natječajima. Politika EU fondova i natječaja je da nerazvijenim jedinicama ide više sredstava.” – ispričala je Nikolina Jureković, voditeljica udruge Studio B.

– “Prvi naš projekt bio je inicijativa Probij zid šutnje, tema je bila nasilje nad ženama. Istraživanje koje smo proveli u našoj županiji pokazalo je grozne podatke. Svaka treća žena od 15 godina bila je žrtva rodno uvjetovanog nasilja. Ti se podaci poklapaju sa istraživanjima na europskoj razini. To nas je motiviralo na izradu projekta, provedene su radionice u IOŠ Nova Gradiška u kojoj smo obrađivali temu nasilja. Otkrili smo da za tinejdžerice nije nasilje ako im dečko udari šamar. To nas je ponukalo na aktivan rad, mijenjanje stavova kod mladih i na neki način njihovog osvještavanja.” – zaključila je Nikolina Jureković, ujedno najavila Međunarodni dan mladih koji će održati početkom kolovoza.

Osim ovih projekata, pokrenule su i Ženski centar, provode aktivnosti s više dobnih skupina, najčešće sa ženskom djecom. Provode radionicu izrade šiški, zlatoveza, raznog nakita. Osim kreativnih radionica, proveli su i edukativne, fotografske te informatičke radionice. Podigle su informatičku pismenost žena u lokalnoj zajednici.

Provode radionice promicanja vatrogastva po školama u općini. Djevojčice oduševljene radionicom, učlane se u Dobrovoljna vatrogasna društva.

-” Uz minimalna sredstva, kroz projekt smo obuhvatili 77 žena svih dobnih skupina, iako je cilj bio 50 žena u cijeloj godini. Nadmašili smo svoje ciljeve i jako smo ponosni na taj projekt.” – dodala je voditeljica udruge. Više informacija o udruzi, doznajte ovdje.

Komentari
Prethodni članakPrava kupaca; Proizvod s greškom možete vratiti unutar 2 godine
Sljedeći članakBesplatne radne bilježnice za osnovnoškolce Općine Staro Petrovo Selo