Od 30 do 50. Negdje čak i 70 posto. U svim bojama. I na svim izlozima. Naljepnice sa sniženjima već 20 dana vrište sa svakog ugla. I sa svih strana. U prvih 15 dana srpnja diljem Hrvatske provedena su 223 inspekcijska nadzora. Utvrđeno je 39 prekršaja. I to uglavnom zbog neisticanja ili nepravilnog isticanja cijena, zavaravanja potrošača u pogledu cijena ili načina na koji je cijena izračunata, piše RTL.

-” Većina građana smatra da to još uvijek nije kao u inozemstvu. Običan građanin može prepoznati da je nešto lažno sniženo tako da prati promjenu cijene u trgovini ili da svoju sumnju prijavi e-mailom ili telefonski inspekciji koja će otići kod tog trgovca i pročešljati poslovne knjige te tako utvrditi kako su se mijenjale cijene. Utvrdi li inspekcija da je trgovac varao, može izdati mjeru koja kaže da moraju prestati s tim ili može pokrenuti prekršajni postupak pred sudom u kojem trgovac može biti kažnjen do 100.000 kuna.” – ističe odvjetnica Dijana Kladar.

Mnogi građani ne znaju kada se kupljeni proizvodi mogu vratiti. Ukoliko proizvod ima grešku, kupac ima dvije godine od datuma kupnje da se obrati trgovcu i prijavi da proizvod ne valja. Potom će vještak utvrditi tko je u pravu. “Ako se nedostatak pojavi u prvih 6 mjeseci, trgovac mora angažirati vještaka. Ako se nedostatak pojavi kasnije, potrošač ga mora angažirati. Utvrdi li se da je u pravu, trgovac će mu vratiti novac”. Odvjetnica Dijana Kladar smatra da sniženja mogu biti bolja. Ističe da jako malo trgovaca ima sniženja do 70 posto, većinom su ona do 50 posto.

Izvor: Vijesti.rtl.hr

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška: U četvrtak premijera filma ”Step Up: Godina plesa”
Sljedeći članakDodjela subvencija i za zaštitu od afričke svinjske kuge