Već je poznato kako iza kvalitetnih ideja i konstruktivnih projekata, leđa rado podmetnu i europske relevantne institucije. Jer, upravo je to ono što se od Hrvatske u predpristupnom razdoblju i očekuje. Oni koji su to znali na vrijeme prepoznati i iskoristiti, odavno su maheri u pisanju projekata, ali i lideri u lokalnim sredinama. Članovi novogradiške Udruge gluhih i nagluhih, u tom su smislu, pozitivan primjer. “Epur si move”, rekli bi stari Latini, parafrazirajući sentencu , dodajmo- i nastavlja se kretati.

U okviru projekta “Uključivanje osoba oštećena sluha u demokarciju” pokrenutog početkom mjeseca rujna, uz logističku i financijsku potporu Britanskog veleposlanstva, članovi Udruge gluhih i nagluhih, krajem mjeseca studenoga, sa zadovoljstvom su “odradili” još jednu, planiranu i projektom predviđenu aktivnost kroz koju su  upoznali najznačajnije institucije Republike Hrvatske, iste one bez kojih demokracija, koliko god bila mlada kao naša,  ne bi bila to što jest.

Prvo studijsko putovanje organizirano u suradnji s partnerskim udrugama na projektu iz Slavonskog Broda i VInkovaca,  sudionike projekta, njih 25-ero,  odvelo je  posjet Hrvatskom Saboru, Britanskom Veleposlanstvu, te Delegaciji Europske Unije u Republici Hrvatskoj. Nakon što su se kroz  iznimno stručno, zanimljivo i njima prilagođeno predavanje  profesora doktora znanosti Berta Šalaja, upoznali  s političkim sustavom Hrvatske i mehanizmima demokracije, korisnici projekta, gluhe i nagluhe osobe ( još uvijek prilično marginalizirane u procesima političkog i izbornog  odlučivanja ), dobile su jedinstvenu priliku vidjeti kako sustav i njegove institucije  funkcioniraju na licu mjesta , te koja je njihova stvarna uloga u društveno-političkom sustavu.

Bila je to prilika da članovi Udruge gluhih i nagluhih iz tri slavonska grada saznaju korisne podatke o svim značajnijim datumima mlade hrvatske demokracije, ulozi saborskih zastupnika u procesima odlučivanja, te institucijama Sabora, glavnim zadaćama Veleposlanika, procesom pripajanja Europksoj uniji, kao i europskim institucijama.

Zajedno s članovima partnerskih udruga, u utorak, 4.prosinca,  organiziran je i  drugi studijski posjet- prijem u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Nakon protokolarnog dijela prijema, održan je i neformalni sastanak s predsjednikom dr.Ivom Josipovićem, kojemu je prisustvovala i povjerenica za osobe s invaliditetom, Vesna Škulić. Tom prilikom članovi udruga predsjednika su upoznali s provedbom i ciljevima projekta, ali i položajem, te specifičnim problemima pripadnika gluhe populacije.

Osim korisne razmjene ideja i informacija, sudionici projekta “Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju” imali su prilku upoznati se s ulogom institucije predsjednika u političkom sustavu, ali i s njim, u ugodnom razgovoru, podijeliti teškoće koje društvo svakodnevno kroz niz izazova, postavlja pred osobe s hendikepom.

S realiziranim putovanjima, jedinstveni projekt još uvijek ne staje, prema onoj s početka teksta “Ipak se kreće”.  Slijedeća  aktivnost ponudit će javnu raspravu o čijoj će  temi i datumu održavanja svi zainteresirani na vrijeme biti obaviješteni.

 

PS/ pouka svima ostalima, uvjetno rečeno zdravima i čitavima, potencijalnim biračima i kotačićima mehanizma zvanog politički sustav- prije slijedećeg odlučivanja u nekom od demokratskih procesa, mogli bi se i trebali educirati : samo će tako sustav čije ime sugerira vladavinu naroda, biti upravo to. Od članova udruge gluhih i nagluhih imamo što naučiti.Stoga, palac gore za uspješan projekt!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak“Brod 035” pobijedio “NG- Unitas” u finalu kupa
Sljedeći članakŽene za život bez nasilja