U organizaciji Vijeća za prevenciju kriminaliteta Općine Okučani, dana 7. prosinca u kino dvorani u Okučanima održana je javna tribina pod nazivom “Živim život bez nasilja”. Svojevrsni je to vrhunac obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se nakon tradicionalnog datuma 25. studenog obilježava kroz razne aktivnosti još idućih 15 dana.

Spomenuto Vijeće organiziralo je skup u suradnji sa Zajednicom žena HDZ-a „Katarina Zrinski“, Zajednicom žena HSS-a „Hrvatsko srce“, Društvom „Duga“ iz Okučana te ostalim udrugama žena koje djeluju na području općine Okučani. Općinska vijećnica i predstavnica “Crvenog križa” Zrinka Grgić pozdravila je sve nazočne i uvodne riječi dala načelniku Općine Okučani Aci Vidakoviću te načelniku Policijske postaje Okučani Zrinku Kapetaniću koji su istaknuli veliku važnost ovakvih tribina sa željom da se što uspješnije suzbije nasilje u obitelji.

Cijenjena gošća mr. sc. Jelena Lovrek, predstavljajući Službu kriminalističke policije PU BPŽ, vodila je skup, započevši ga iscrpnim izlaganjem o obiteljskom nasilju te nasilju nad ženama, okarakterizirajući ga ozbiljnim društvenim problemom čijem rješavanju mora pristupiti cijelo društvo. Druga uvažena predavačica Dubravka Zvačko, predstavljajući Udrugu „Brod“ i Sigurnu kuću, jedino sklonište za zlostavljane žene na području županije, govorila je o važnosti prijavljivanja u sklonište, pa čak i ponovno nakon povratka zlostavljaču, koje ženu može zaštititi u najdužem periodu od 12 mjeseci i pružiti joj egzistencijalnu i stručnu pomoć. U svom obraćanju iznijela je patrijarhalni odgoj kao jedan od glavnih razloga dominantnog ponašanja muškarca nad ženom, što vrlo lako može prerasti u nasilničko ponašanje.

 

Defektologinja Aleksandra Grubač, predstavnica Udruge za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „Prevencija“, u najvećem se dijelu izlaganja osvrnula na Tjedan nenasilja, obilježen od 14. do 19. svibnja ove godine na području grada Nova Gradiška, smatrajući ga prekretnicom u shvaćanju nasilja i njegovog suzbijanja pravovremenom reakcijom.

 

Mnogobrojni upiti, u trenucima kad je rasprava bila otvorena za sve nazočne, dali su prioritetni doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama. Koliko su žene ugrožene, u prilog ide činjenica kako je u prvih 6 mjeseci 2012. godine na području Brodsko posavske županije MUP evidentirao 138 muških nasilnika, uz znatno manju brojku (njih 39) žena zlostavljačica. Psihosocijalni tretman, inače mjera na teretu zdravstvenih ustanova, za takve se osobe provodi jako rijetko, iako već dugo stoji na papiru. Očito lokalnim ustanovama ne djeluje alarmantno ni podatak da čak jedna trećina žena i zlostavljane djece živi u zapadnom dijelu naše županije.

 

Ovoj značajnoj javnoj tribini također su nazočili: predstavnik PU BPŽ Boris Janč koji se bavi pitanjem prevencije na razini cijele Uprave, predstavnice Centra za socijalnu skrb Lidija Rajković i Anita Janković, Udruga umirovljenika Okučani, socijalna radnica Sanja Stanić iz Udruge “Brod”, Državna koordinatorica za ravnopravnost spolova Ana Borozni, predstavnice Županijskog povjerenstva Zdenka Bošnjak, Vesna Rajić i Ljiljana Ceboci, zamjenik načelnika Općine Okučani Željko Đurić, časne sestre – predstavnice Centra “Dragi Bližnji”, predstavnici Zajednice za liječenje ovisnosti “Susret” s Ivanovca i mnogi drugi.

Autor: Zorislav Knežević

 

Komentari
Prethodni članakŠto se u Saboru radi… ili kako učiti od osoba oštećena sluha
Sljedeći članakOtvoreno pismo Predsjedniku SDP- a Hrvatske, Zoranu Milanoviću