Seljaci su ponovno razočarani i najvjerojatnije ponovno idu u prosvjede ukoliko se ne postigne dogovor s Vladom Republike Hrvatske, te ukoliko se ne isplati preostali dio poticaja. Naime, seljaci tvrde kako im je isplaćeno 30 do 40 posto manje novca za potpore.

Dogovoreni iznos isplate je bio 2.100,00 kuna po hektaru i to u dva dijela, a isplaćeno je oko 1.300,00 kuna. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako su ultimatumi seljaka neprihvatljivi, jer, ističe, nikada nije rečeno da će potpore biti isplaćene u stopostotnom iznosu. Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić kaže kako su ministri Jakovina i Linić izjavili prilikom rebalansa proračuna da seljaci neće biti zakinuti niti za jednu kunu

Dukić ističe kako je očito da netko želi opet ukrasti od hrvatskog seljaka. “Mi im to nećemo dozvoliti, mi ćemo, ako budemo primorani, morati opet izaći na cestu i blokirati sve županije, pa ako treba i do mora”, naglašava Dukić.
Prije nekoliko mjeseci prvotno je rečeno kako će drugi dio poticaja biti isplaćen u vaučerima, no, Dukić kaže kako je država u tom slučaju trebala isplatiti ukupno milijardu i 100 milijuna kuna vaučera, no odlučila se za 40% manju novčanu isplatu u visini od 480 milijuna kuna i još seljacima s poreznim dugom sjela na račun i uzela novce, a to putem vaučera ne bi mogla učiniti.
“Jednostavno, to je igra hrvatske Vlade, ali i nekih tajkuna”, kritično je rekao Dukić.
Seljačke udruge uputile su pismo ministrima Liniću, Jakovini i premijeru Milanoviću i dali rok za odgovor 8 dana. Ukoliko odgovor bude nepovoljan za seljake, traktori za otprilike dva tjedna ponovno izlaze na ceste.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakZapočelo izdavanje pogranične propusnice
Sljedeći članakU Starom Petrovom Selu uručeni novi ugovori za korištenje polj. zemljišta