Umjetnik Igor Čabraja se već jednom predstavio novogradiškoj javnosti, i to 2018. godine na izložbi SB:NG. Protekli je petak izložio svoje radove u Gradskom muzeju i objasnio zašto baš tehnika grafike.

-” Ovi su radovi ostvareni u sinergiji, hibrid između tradicionalne grafike, tiska i akvatinte i fotografije. Zanima me proces nego sam proizvod, rad u izradi matice dubokog tiska, intrigantniji mi je sam proces nego završni rad. Već dugi niz godina izlažem sa novogradiškim i brodskim umjetnicima, bio sam radom prisutan ali ne i fizički, evo me napokon u Novoj Gradiški s prvom samostalnom izložbom. Obzirom da je danas ogromna paleta izražavanje i tehnika, ova je možda najzahtjevnija u tehničkom smislu. Zahtjeva koncentraciju, upornost, svojevrsna je terapija, mislim da je u današnjim ubrzanim okolnostima ovakav izbor jako zahtjevan ali na taj način vježbam koncentraciju i fokus koji je danas sve rjeđi,” – rekao je umjetnik Čabraja.

-” Igorovi radovi su klasična tehnika kojom pokušava tim klasičnim tehnikama napraviti jednu nadogradnju i, koketirati i dalje arhaičnim prizvukom kojem pridaje uistinu nove dimenzije atmosfere i propitivanja. I fotografije kao medija, ali i kao medij dubokog tiska, u ovom slučaju. Tadovi koje sad imamo prilike vidjeti su zaista otvoreni,” – rekao je viši kustos Miroslav Pišonić.

Životopis: Igor Čabraja rođen je 23. travnja 1976. u Slavonskom Brodu. Matematičku gimnaziju završio je 1994. u rodnom gradu. Godine 2001. upisuje Studij likovne kulture na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a sljedeće akademske godine (2002./03.) prelazi na Nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 2006. godine u klasi prof. Dubravke Babić. Radio je kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na Odsjeku za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku daljnje tri godine te kao umjetnički suradnik na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godinu dana (2009./10.) predavao je likovnu kulturu u OŠ Blaža Tadijanovića u Podvinju u Slavonskom Brodu. Od 2010. godine zaposlen je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu. Dobitnik je Premije HAZU (2012.) na 6. hrvatskom trijenalu grafike. Djela mu se nalaze u zbirkama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu te Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Komentari