Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je u 2018. u odnosu na godinu prije porastao za pet posto, što je rezultat rasta biljne proizvodnje, dok je stočna proizvodnja zabilježila pad, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na rast ukupne poljoprivredne proizvodnje, kako navode statističari, utjecao je rast biljne proizvodnje za 14,8 posto. Istodobno je stočna proizvodnja smanjena za 6,5 posto. Kod biljnih proizvoda zabilježen je rast većine proizvoda s većim udjelom u biljnoj proizvodnji – kukuruza za 37,7 posto, pšenice za 8,5 posto, grožđa za 25,7 posto, soje za 18 posto. Od proizvoda koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji, svi bilježe pad proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017., osim proizvodnje svinja koja je porasla za 5,8 posto.

U ukupnoj bruto proizvodnji u 2018. biljna proizvodnja sudjeluje s 59,1 posto, a stočna proizvodnja s 40,9 posto. Podaci DZS-a pokazuju i da je prošle godine, prema godini prije, fizički obujam poljoprivredne neto proizvodnje povećan za 4,1 posto. Neto indeksi fizičkog obujma poljoprivredne proizvodnje izračunati su iz vrijednosti cjelokupne proizvodnje umanjene za vrijednost proizvoda uporabljenih za ishranu stoke.

Foto: Ilustracija/Internet

 

Komentari
Prethodni članakMala sirena: Sutra besplatno u novogradiškom kinu
Sljedeći članakSaborski zastupnik Davor Vlaović; Prešućuje se da sve zemlje u našem okruženju imaju brži gospodarski rast