U Daruvaru je nedavno održana 26. škola ljudskih prava za srednjoškolce i srednjoškolke. U školi je sudjelovalo 18 učenika i učenica iz cijele Hrvatske (Varaždin, Kalinovac, Petrijanec, Oriovac, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Gornje Mekušje, Petrinja, Karlovac, Fažana, Buje, Pula, Šapjane, Dubrovnik te Zagreb), a jedna od nauspješnijih je bila Novogradiščanka Inga Jambrešić.

Novogradiščanka Inga Jambrešić je bila jedna od najuspješnijih polaznika spomenute škole, te je izabrana u 18 najboljih iz cijele Hrvatske. Inga je učenica 3. D razreda novogradiške Gimnazije i kako ističe „uvijek je bila glasna u zalaganja, kako za svoja prava, tako i za prava svojih vršnjaka“.
„Škola ljudskih prava održavala se pod pokroviteljs tvom Centra za mirovne studije i norveškog Helsinškog odbora u hotelu „Termal“ u Daruvaru, te je trajala 7 dana. Osnovni cilj škole ljudskih prava je promicanje ljudskih prava i uključivanje prakse zaštite ljudskih prava u svakodnevni život mladih osoba. Sastojala se od tematskih predavanja i interaktivnih radionica koje su usmjerene na promicanje i zaštitu ljudskih prava, te podizanje svjesti mladih o ovoj temi“, rekla je Inga.

„Radionice su trajale po 3 sata dva puta dnevno, a riječ govorilo se o nenasilnoj komunikaciji, razvoju ljudskih prava kroz povijest, institucionalnim mehanizmima zaštite ljudskih prava, identitetima različitosti i stereotipima, predrasudama i diskriminaciji, ženskim ljudskim pravima, civilnom društvu u Republici Hrvatskoj i aktivizmu mladih. U posjet su nam dolazili razni predavači koji nisu predavali u stilu klasične nastave, nego interaktivno i mnogo se toga moglo naučiti. U posjet su nam također dolazili predstavnici raznih organizacija. Nas 18 je odabrano da sudjelujemo u toj školi zahvaljujući motivacijskom pismu i upitniku za kandidate“, naglasila je Novogradiščanka Inga Jambrešić.

 

„Ljudska prava su prava svih nas i smatram da svi imamo svoje pravo na nešto, te da ne smijemo biti diskriminirani po pitanju rase, nacionalnosti, seksualne orjentacije itd. Ona su iznimno važna danas, ali se baš i ne poštuju. Naravno, poštuju se nekakva osnovna prava čovjeka, ali se ona u praksi sporo provode. Postoje razne institucije i udruge koje se bave zaštitmo ljudskih prava, ali nažalost potrebno je još mnogo vremena da se krenu ta prava primjenjivati.“, ističe Inga, te dodaje kako “želi studirati pravo i baviti se zaštitom ljudskih prava, jer joj to čini nekakvo osobno zadovoljstvo”.

Autor: Nikola Knežević/photo: humanrightschools.org

 

Komentari
Prethodni članakStanje sigurnosti na području BPŽ u ožujku povoljno
Sljedeći članakPotpisani ugovori o financiranju obrazovanja