Danas (srijeda, 25. travanj 2012.) je u policijskoj upravi s početkom u 11 sati održana redovita, te ujedno i tematska konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornica policijske uprave novinare upoznala sa stanjem sigurnosti na području policijske uprave u zadnja tri mjeseca uz usporedbu sa istim razdobljem prošle godine.

Pritom je stanje ocijenjeno povoljnim, sukladno podacima i informaciji o stanju sigurnosti na području policijske uprave. Osim redovitog izvješćivanja i statističkih pokazatelja govorila je o problematici imovinskih kaznenih djela, ukazujući na specifičnosti i modalitete prijevara i krađa, provalnih krađa i krađa zlatnine i novca iz obiteljskih kuća, krađama bicikla i sl. Uputila je niz savjeta i upozorenja, istaknuvši nužnost mjera samozaštite, kako građani ne bi postali žrtvom kaznenog djela, no naglasila je i važnost pravovremene dojave policiji.

 

Izvješće policije o nedavnim aktivnostima

Policijski službenici su kriminalističkim istraživanjem nad šest muških osoba potvrdili sumnju u pet kaznenih djela teške krađe. Utvrdili su da su dvojica 18-godišnjaka, 19-godišnjak, 23-godišnjak, 24-godišnjak i 27-godišnjak (svi s područja Brodsko-posavske županije), tijekom ožujka i travnja provalili u tri obiteljske kuće, kapelicu i trgovinu na području Slavonskog Broda i općine Bukovlje. Iz unutrašnjosti su otuđili zlatni nakit, novac i druge predmete. Materijalna šteta prouzrokovana ovim kaznenim djelima bez stručne procjene iznosi oko 15 tisuća kuna. U suradnji sa državnim odvjetništvom protiv šestorice muškaraca slijede kaznene prijave.

 

Imovinska kaznena djela (savjeti i upozorenja)

Obzirom na problematiku imovinskih kaznenih djela, pojavne oblike posebice provalnih krađa i krađa novca, zlatnine, srebra, odnosno nakita iz stanova i obiteljskih kuća, policija savjetuje građanima da budu oprezni i zaštite svoju imovinu. Primjerice, 20. travnja je u Policijskoj postaji Nova Gradiška zaprimljena dojava od 51-godišnje vlasnice obiteljske kuće kojoj je otuđena veća količina zlatnog nakita i na takav način joj je pričinjena šteta od nekoliko tisuća kuna. Policija je utvrdila kako nema tragova provale, a nakit je nestao u vremenu od 1. do 20. travnja. Slijedi daljnji rad policije u cilju pronalaska počinitelja i otuđenih predmeta.

Evidentni su slučajevi krađe iz otključanih kuća i stanova na kojima je ostavljen otvoren prozor, balkonska vrata, dok se vlasnici nalaze u dvorištu ili vrtu, dok su odsutni, a ključ od ulaznih vrata su ostavili ispod otirača ili slično. Upravo takve situacije olakšavaju rad kradljivcima. Važno je da građani poduzmu konkretne mjere samozaštite svoje imovine. U slučajevima provale ili krađe žurno dojaviti policiji na 192, obzirom da je pravovremena dojava policiji od velike važnosti.

U zadnja dva tjedna bilježi se nekoliko slučajeva krađe bicikla, dok su pojedini bili otključani i na takav način dostupni kradljivcima. Iz policije savjetuju vlasnicima bicikala da ih zaključavaju bez obzira da li ih ostavljaju ispred kuće, zgrade, u dvorištu ili drugdje. Evidentni su slučajevi kada se kradljivac posluži biciklom, te ga potom odbaci i ostavi na drugoj lokaciji. Policija ukazuje građanima i na aktivnosti koje organizira, kao što je prepoznavanje pronađenih i napuštenih stvari, u ovom slučaju bicikla. Primjerice, u Policijskoj postaji Vrpolje, građani mogu svakim radnim danom u vremenu od 9 do 14 sati (od ponedjeljka do petka) doći na prepoznavanje. Inače, policija obavještava građane o određenim terminima, kada mogu doći u nadležnu policijsku postaju i prepoznati svoj bicikl. Ukoliko od pronalaska prođe tri godine, vlasnik postaje policija, koja potom sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima organizira prodaju.

Obzirom na pojavu specifičnih modaliteta prijevara i krađa, iz obiteljskih kuća i stanova pri čemu su žrtve starije osobe. Počinitelji dolaze u obiteljske domove nudeći razne predmete i usluge na prodaju, predstavljajući se kao djelatnici javnih službi, akviziteri, stručnjaci iz pojedinih područja, trgovci ili slično. Pritom iskoriste nepažnju starije osobe, te ju okradu. Također dovode u zabludu oštećene glumeći tjelesna stradavanja, prikazujući tjelesne nedostatke. Policija poziva građane na oprez pri puštanju nepoznatih osoba u kuće, te da budu sumnjičavi i provjere tko im je ispred vrata. Bitno je i da ne nasjedaju na trikove kao što su iznenadne nesvjestice, jer lako mogu postati žrtvom kaznenog djela, a u slučaju upornosti da netko uđe u stan odmah pozvati 192.

Autor: Nikola Knežević/PU BP

Komentari
Prethodni članakStručni skup odgojitelja u vrtiću “Maslačak”
Sljedeći članakNovogradiščanka Inga Jambrešić jedna od najuspješnijih u školi za ljudska prava