Autor: Franjo Lepan

Radnice trgovine Boso, Bosiljka Stanića, šutke rade na hladnoći. Iz Bose tvrde da je riječ o kvaru koji će hitno otkloniti. Stanić ne uživa ugled u javnosti zbog odnosa prema radnicima

Teško mi je bilo gledati u crvene ruke djevojke koja mi je s mukom vraćala novac iz blagajne. Jadnici su kovanice ispadale iz ruke, prsti su joj bili ukočeni. Pitala sam je što je tako hladno u trgovinu, samo mi je tiho odgovorila: ‘Nemamo grijanja’.

Ispričala je to čitateljica koja je kupovala robu u trgovini Boso u Preradovićevoj ulici u Novoj Gradiški.

– Vani je bilo -10 i, kad sam ušla u trgovinu, nije mi se učinilo da je tako hladno. Tek kad sam provela nekoliko minuta, učinilo mi se kao da sam vani – dodala je. U srijedu je temperatura malo porasla i prešla je nekoliko stupnjeva u plusu, ali u trgovini je ostala ista. Nije bila viša od 12 stupnjeva. Pivo u gajbama imalo je najbolju temperaturu za pijenje, što se moglo vidjeti po etiketi Ožujskog, koja ima temperaturni senzor, koji je poplavio. A plavi na temperaturi na 4 do 7 stupnjeva Celzijevih.

Ruke griju pod pazuhom

Prodavačice, toplo odjevene te promrzlih i crvenih ruku, koje su više držale pod pazuhom da bi ih bar malo ugrijale, nisu htjele ništa reći. Doimale su se uplašeno. Šutke podnose hladnoću i po sedam sati, koliko im traje smjena.

Ne želimo ništa komentirati niti davati izjave – rekla je jedna od njih. Kupci koji su dolazili u trgovinu obavljali su kupnju na brzinu jer je prehladno. U trgovini postoje radijatori, ali su hladni. Tri prodavačice grijala je samo mala grijalica koja puše zrak, malo jača od fena za sušenje kose. Iz ono malo razgovora ne može se steći nikakav drukčiji dojam od toga da se boje bilo što reći kako ne bi ostale bez posla, koji im je ionako bijedno plaćen. Jedna od njih na upit dobavljača rekla je kako čekaju da HEP odradi posao i poveća im snagu kako bi mogli uključiti peć za grijanje, na osnovi čega bi se moglo zaključiti da ta prodavaonica na ovim teškim minusima i polarnoj hladnoći koja je zahvatila Hrvatsku već dugo nema grijanja. Kako stvari stoje, trgovkinje će bez grijanja dočekati i novi val hladnoće, koji se najavljuje već od početka idućeg tjedna.

Novi val hladnoće

– Zbog vrlo niskih temperatura tijekom zadnjih nekoliko dana, koje su išle i do -20°C, u poslovnici Nova Gradiška 4 došlo je do kvara na sustavu grijanja. Na otklanjanju kvara se radi i grijanje će biti osposobljeno ili riješeno na drugi način tijekom četvrtka ili najkasnije petka. Naši su zaposlenici upoznati sa situacijom i pokazali su razumijevanje u ovim okolnostima. Vas isto tako molimo da uzmete u obzir kako se radi o tehničkom problemu koji rješavamo na najbrži mogući način – priopćili su iz Bose d.o.o. Radnice, koje rade u zimskim jaknama, samo mogu čekati popravak i naći način da se same ugriju.

Komentari