Novogradiški ogranak Matice hrvatske na čelu s agilnom predsjednicom prof. Vjekoslavom Bagarić, nizu aktivnosti i događanja koja su organizirali tijekom prve polovice ove, ali i u protekloj godini, dodali su još jednu. Kako bi učenicima približili vrijednosti koje promiču, ali i promovirali ljude našeg kraja koji su uspjeli u životu i bave se atraktivnim i rijetkim zanimanjima, ovoga su puta u goste pozvali kapetana duge plovidbe na stranoj kompaniji Josipa Karakašića.

O temi “Pomorac ili Kako sam postao Kapetan duge plovidbe” sjajno je predavanje održao učenicima Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

Josip je bivši maturant Gimnazije Nova Gradiška koji je studij nastavio na Vojnoj akademiji u Splitu, na Pomorskom fakultetu (nautički smjer), a već 13 godina plovi morima diljem svijeta:

– Tijekom studija uvidio sam da me to strašno privlači i tako se jednoga dana pojavila japanska tvrtka koja mi je ponudila stipendiju i tako je sve krenulo. Kod njih sam, nakon završetka studija radio kao kadet 12 mjeseci i ostao još 9 godina na zanimanju chief officer. Nakon toga sam prešao i sada radim u jednoj američkoj kompaniji i došao do funkcije zapovjednika. Trenutno radim kao internal auditor, zapovjednik i training officer. To znači da radim inspekcije po brodovima, provjeravam rade li po propisima i uz to obavljam treninge, izobrazbu i management naše posade koji su, uglavnom, Filipinci.

Moj je brat radio na kruzerima i jednostavno, tijekom Gimnazije sam odlučio ići u tom smjeru, a tijekom studija sam se i sto posto uvjerio da će to biti moj životni poziv i zaljubio se u tehnologiju. Ovo što sada radim je odlično, radim na najmodernijim tehnologijama koje sada postoje, već 13 godina sam na moru, radim, plovim i uživam u svom poslu. Moja kompanija je to prepoznala i daje mi punu podršku. Imao sam želju, uz Pomorski fakultet u Dubrovniku s kojima povremeno surađujem, svoja saznanja prenijeti i našim učenicima i stoga sam se rado odazvao pozivu organizaotra.

Jednoga dana vidim se na Pomorskom fakultetu u Zadru, volio bih predavati studentima, prenijeti im svoja saznanja. Radim na magisteriju, nadam se da će uslijediti i doktorat, to je, jednostavno, nešto što volim. Za naše zanimanje kažu da je “kruh sa sedam kora”, ali je sjajno, obišao sam svijet i vidio stvari koje nikada ne bih. Vidjeti kitove, orke, polarnog medvjeda kojega sam nedavno susreo u Sibiru, polarnu lisicu, egzotične zemlje, sve su to stvari i događanja koje su sjajne i neponovljive. Tu su i putovanja, beskrajni horizonti, rad s ljudima…

Naravno, tu je moja obitelj koja me uvijek čeka i koja je, također, središte moga “svemira” – kaže Josip Karakašić.

 

Komentari
Prethodni članakAtletičarke Osnovne škole Ljudevita Gaja na Državnom prvenstvu u Puli
Sljedeći članakUskrsni koncert “Trenkovaca”: I ovoga se puta tražila “karta više”