Dođi diko čijat ćemo perje, pravit ćemo veliko veselje…

Veselo je i raspjevano večeras bilo u Društvenom domu u Adžamovcima. Razlog jednostavan: održalo se još jedno “Čijalo”, kulturno zabavna manifestacija koja se drugu godinu zaredom održava u ovom mjestu.

Organizacije se i ovoga puta prihvatio Mjesni odbor “Drežnik”, a u pomoć su im “priskočili” članovi Književno likovnog društva Rešetari i Kulturno umjetničkog društva “Drežnik”.

Ove godine u Adžamovcima su ugostili i drage im goste, članove Hrvatskog kulturno umjetničkog društva “Vladimir Nazor” iz Sombora, društva s kojima članovi Književno likovnog društva “Rešetari” i žitelji ove općine njeguju suradnju dugu više od 30 godina.

Nizali su se večeras u Adžamovcima pjesma, ples, stih, lijepa riječ, a sve to “začinjeno” odličnim igrokazom, komedijom “Audicija” koju su izveli članovi dramske sekcije gostujućeg društva iz Sombora.

Riječi su pozdrava nazočnima uputili u ime organizatora i domaćina, predsjednik Mjesnog odbora Adžamovci Željko Domazetović, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednik Književno likovnog društva “Rešetari” Ivan De Villa i član Predsjedništva Hrvatskog kulturno umjetničkog društva “Vladimir Nazor” Sombor Šime Rajić.

Svojim stihovima večer su oplemenili pjesnici, članovi Književno likovnog društva “Rešetari”, a nakon što se publika dobro nasmijala uz igrokaz gostiju iz Sombora, za pjesmu i dobro raspoloženje gostiju pobrinuli su se članovi Kulturno umjetničkog društva “Drežnik”.

Predstavili su se sjajnom koreografijom pjesama i plesova iz Slavonije, a svu ljepotu izvornog pjevanja i glasova podarili nam članovi ženske i pjevačke skupine društva. Naravno, sve to uz pratnju tamburaškog orkestra pod vodstvom Hrvoja Milaka.

– Drago nam je da se večeras u Adžamovcima okupio veliki broj gostiju i posjetitelja. I ovom manifestacijom želimo oživjeti društveni život ovoga mjesta i općine, a planiramo i brojne druge, buduće projekte za naše udruge i žitelje – kaže načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

– Ponosni smo što se nastavlja tradicija, što smo se okupili i uz pjesmu, ples i dobre vibracije proveli još jednu večer zajedno – dodaje Aga.

– Iako se običaj “čijanja” perja polako gubi i sve manje ga ima, naše društvo s ponosom nastavlja tradiciju i ovaj lijepi slavonski običaj. Iako smo večeras u užem sastavu društva, ipak smo simbolično, uz pjesmu i tamburaše, podsjetili na ovaj prekrasan običaj – kaže predsjednik Kulturno umjetničkog društva “Drežnik” Marijan Ruškan.

– Od blagdana Tri kralja do korizme, skoro svaku večer bilo je čijalo. Obično su djevojke i snaše čijale perje kako bi od njega pravile jastuke, jorgane, perinu, kao miraz za djevojku koja se ima udati. Jer svaka prava udavača trebala je imati bar šest jastuka. Perje je bilo uglavnom od guske, nešto malo se znalo čupat i od pataka, ali najviše gusje perje. Nije to bio sam posao, bilo je to odlično druženje, na kojemu se znalo okupiti i po trideset cura i snaša. Naravno, tu smo bili i mi muški, koji smo znali sa strane “kibicirat” i pjevati, al’ svoje cure nismo dali. Svaka cura morala se udati za momka iz Drežnika. Ako je došao netko sa strane, onda je bilo “jao njemu” – s osmijehom pričaju dugogodišnji članovi Kulturno umjetničkog društva “Drežnik” Kata i Branko Vukšić.

 

Komentari
Prethodni članakIzašao prvi album našeg Bernarda Kumića – Bernya – čestitamo kolega, naš si ponos
Sljedeći članakMi vas pitamo, a vi odgovorite u našoj anketi: Jeste li za uvođenje vojnog roka?