NOVA GRADIŠKA, 14. siječanj 2012. – Novogradiške udruge proistekle iz Domovinskog rata danas su obilježile 20. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Bila je to prigoda da podsjete na herojsku obranu napadnute domovine i dan kada je RH, unatoč ratu i još uvijek dijelu okupiranih svojih teritorija, postala međunarodno priznata država.

   Na središnjem gradskom trgu okupili su se članovi udruga i predvođeni Gradskom glazbom u povorci se uputili do  spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana. Položili su vijencezapalili svijeće  i izmolili molitvu za svoje poginule prijateljekoji su živote utkalitemelje neovisne  domovineVijence su položili i svijeće zapalili župan Danijel Marušić  i zamjenica župana  Ružica Vidaković, zamjenik novogradiškog gradonačelnika Milan Mateša, predstavnici 108. brodske i 153 požeške brigade HV-e, te  zagrebačkih brigada koje su  bile na novogradiškoj bojišnici.
Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U župnoj crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije velečasni Perica Matanović služio je svetu misu za poginule i nestale  branitelje te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Na skupu održanom na središnjem gradskom trgu  još je jednom odana počast poginulim braniteljimaZdravko Sokić, prvi predsjednik Skupštine opčine Nova Gradiškapredsjednik Kriznog štaba, Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja, Jure Pavelić, predsjednik Udruge  hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  iz Peščenice, brigadir Josip Mikšić i zapovjednik 121. brigade HV-e, stožerni brigadir Rozario Rozga, predsjednik Časničkog zbora  RH,  Milan Mateša, zamjenik gradonačelnika i župan Danijel Marušić, govorili su političkim i vojnim prilikama u trenutku  međunarodnog priznavanja  RH, herojskoj obrtani domovinenužnosti da se sustavno  čuvaju  tekovine domovinskog rata i dignitet  branitelja.
Branitelji  su uz vojnički grah nastavili druženje i evociranje sjećanja  na obranu domovine  i vrijeme  slavlja  prije 20 godina  kada je  Hrvatska postala međunarodno priznata država.

Autor: Franjo Samardžić/Foto:Moca

Komentari
Prethodni članak“Slavonski biser” i “Glembay” u finalu zimske lige
Sljedeći članakPreminuo Željko Poljak