Predstavnici Poljoprivredno savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije, u skladu s višegodišnjom praksom, danas su održali predavanja na aktualne poljoprivredne teme u Starom Petrovom Selu i Vrbju. Dok su se poljoprivrednici s područja Općine Staro Petrovo Selo mogli upoznati s temom legalizacije poljoprivrednih objekata, uzgoj svinja i njihova selekcija bile su teme predavanja u Vrbju.

Poljoprivrednike s područja Općine Staro Petrovo Selo, koji su došli u iznimno velikom broju, s gorućom tematikom legalizacije u prostoru Hrvatskog pučkog doma od 11 sati upoznali su predstavnici Poljoprivredno savjetodavne službe Mladen Konjević i Mato Nikolić, te članovi Društva arhitektonsko-građevinskih inženjera i tehničara, podružnice Nova Gradiška i Slavonski Brod, Ivan Žeruk i Tomislav Sigurnjak.

Približavajući poljoprivrednicima pojam nekazonito izgrađene zgrade, Mladen Konjević je podsjetio kako se zakonom legaliziraju svi objekti bespravno sagrađeni od 15. veljače 1968. do 21. lipnja 2011. godine. No, Zakonom o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama utvrđeno je kako dozvole ipak nisu potrebne za neke manje pomoćne građevine, u okviru građevina i opreme u biljnoj proizvodnji, građevina namijenjenih držanju stoke, itd. Poljoprivrednicima je predočen i postupak ozakonjenja bespravne gradnje za koju je potrebno dostaviti određenu dokumentaciju, koja uključuje građevinske snimke ili kopije katastarskog stanja te snimke izvedenog stanja. Tek tada se može pristupiti donošenju rješenja za legalizaciju.

Među svima prisutnima došlo je do negativnih reakcija kada je Konjević obrazlagao troškove legalizacije koji ovise o samom obujmu zgrade, ali i o vodnim i komunalnim doprinosima. Naime, poljoprivrednici drže kako su troškovi zapravo mnogo veći, a prikazuju se manjima. Stanje na terenu pokazuje kako na širem novogradiškom području geodeti i arhitekti neće imati pune ruke posla jer poljoprivrednici taj novac za legalizaciju jednostavno nemaju.

Savjetodavac Mato Nikolić govorio je o pretpristupnom fondu Europske unije poznatijem kao IPARD program, kriterijima za ostvarivanje IPARD potpora, kao i o očekivanim novostima u mjeri 101, a koje se tiču nitratne direktive. U okviru te direktive objašnjeni su novi pojmovi – integrirana poljoprivredna proizvodnja i višetruka sukladnost u poljoprivredi. No, s tim se još ne moramo zamarati, jer novosti u mjeri 101 nastupaju tek samim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, odnosno od 1. srpnja ove godine.

Predstavnik Društva arhitektonsko-građevinskih inženjera i tehničara “Nova Gradiška” Ivan Žeruk, uz pomoć diplomiranog inženjera geodezije,Tomislav Sigurnjak pojasnio je poslove geodezije koji su trenutno u postupku te cijene koje se trenutno vrte na tržištu po pitanju geodetskih radova. Ta je tema pogotovo digla tenziju te izazvala žamor u dvorani, stoga su predavači sve goruće teme morali naknadno i ponaosob objašnjavati znatiželjnicima.

Poljoprivrednike s područja Općine Vrbje, oko 13 sati u Općinskoj vijećnici u Vrbju, u suradnji sa Svinjogojskom udrugom Brodsko-posavske županije, stručnjaci su pak upoznali s temom “Selekcije i uzgoja svinja”. Voditelj predavanja, predstavnik Hrvatske poljoprivredne agencije Vedran Klišanić, sve prisutne je upoznao s testiranjem nazimica u službi što uspješnijeg nastavka uzgojno-selekcijkog rada. Kao dobavljač za županijski projekt nabave nazimica, angažiran je gospodarstvenik Belić s područja Čakovca, koji je važna karika u strategiji povećanja “crne slavonske”, kao i “turopoljske” svinje, dvije najznačajnije pasmine u Hrvatskoj. Strategija nužno traži i evidenciju svinja kroz njihovo obilježavanje te promjene u mjesečnom registru.

Predavanju je također nazočio i predsjednik Svinjogoljske udruge Brodsko-posavske županije Marijan Lučić koji je istakao kako svinjogojci kao interesna skupina mnogo dobivaju učlanjivanjem u Udrugu, poglavito u sferi međusobnog povezivanja i učvršćivanja statusa svinjogojca u gustoj mreži zahtjevnih poljoprivrednika.

Autor: Zorislav Knežević/photo: Željko Idžotić

Komentari
Prethodni članakPriopćenje Hrvatskih laburista ogranak Nova Gradiška
Sljedeći članakDjeca iz Kanfanara posjetila Vukovar i rodno mjesto Ivice Olića