Općine Kanfanar i Rešetari, u suradnji s Društvom “Naša djeca” tih dviju općina, u okviru programa “Škole u prirodi”, organizatori su zimovanja osnovnoškolaca iz Kanfanara na širem novogradiškom području od 7. do 12. siječnja. Djeca su smještena u Cerničkoj Šagovini, u prostorima namjenski uređenog objekta, te su im omogućena druženja nizom aktivnosti.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kanfanar iz Istre, u rujnu prošle godine je potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji i prijateljstvu između spomenute općine i Općine Rešetari. To je na neki način bio i logičan slijed, s obizrom kako su te dvije općine već uspostavile suradnju između tijela lokalne samouprave, ali i na društvenom, kulturnom i sportskom planu. Početkom prošle godine, predstavnici Društva “Naša djeca” prijateljskih općina počeli su projekt razmjene djece kroz mogućnost ljetovanja i zimovanja. Mediteranska klima je, naravno, pogodovala da Istrijani u srpnju 2012. godine pozovu Slavonce na ljetovanje u Istru, u kamp Bale. Ovih dana, Općina Rešetari uzvratila je gostoprimstvo zimovanjem djece iz Kanfanara.

 

Mladi gosti su u Cerničku Šagovinu pristigli u ponedjeljak, stoga je i obilazak, koji koordinira predsjednica Društva “Naša djeca” Rešetari Sanja Kolaković, krenuo iz toga smjera. Djeca su u utorak posjetila znamenitosti Cernika, a zatim su se uputila u obilazak Drežnika, najstarijeg sela novogradiškog kraja. U Lazama su ih svinjogojci upoznali s farmama svinja, no za djecu je posebno impresivan bio posjet farmama krava u Drežniku jer takvih farmi nema u njihovom kraju. Dana im je mogućnost i da probaju domaće svježe kravlje mlijeko te sudjeluju u hranjenju krava. U drugom dijelu dana ispunjena im je velika želja – posjet Davoru, rodnom selu nogometaša Ivice Olića.

 

Djeca su u srijedu jedinu priliku za zimskim radostima iskoristila obilaskom gradskog klizališta u Novoj Gradiški budući da snijeg nije bio najavljen u danima njihovog boravka. U četvrtak je osiguran cjelodnevni izlet u grad heroj Vukovar, gdje su se u djeci probudile velike emocije. Obišla su bolnicu, vojarnu, Memorijalni centar Domovinskog rata, te crkvu sv. Filipa i Jakova, a u povratku groblje te monumentalni Bijeli križ na ušću rijeke Vuke u Dunav – mjesto sjećanja na žrtve Domovinskog rata.

 

Današnji dan, 11. siječanj, započeo je upoznavanjem Cerničke Šagovine te svih onih strahota koje je Šagovina prošla u vrijeme Domovinskog rata. U čast svim žrtvama, djeca su se poklonila na spomeniku poginulim braniteljima i zapalila svijeće. Poslijepodnevni sati rezervirani su za vesela dječja druženja u prijateljskoj općini, uz odigravanje nogometnih utakmica u dvorani Osnovne škole “Ante Starčević” u Rešetarima. Nakon toga, djeca iz Kanfanara su svojim domaćinima pripremila istarsku večeru. Sutra uz zajednički ručak završava šestodnevno druženje koje će, uvjereni smo, malim Istrijanima ostaviti lijepa sjećanja iz slavonskog kraja.

Autor: Zorislav Knežević/photo: kanfanar.hr

Komentari