Jučer je povodom Svjetskog dana turizma u Novoj Gradiški i okolici održana centrala proslava obilježavanja uz odličnu organizaciju Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.
Autobus pun turističkih djelatnika, učenika u turizmu i visokih predstavnika kako Županije tako i Grada na čelu s direktoricom TZ Brodsko-Posavske Ružicom Vidaković, obišao je neke od turističkih posebitosti novogradiškog kraja. Strategija razvoja turizma je donesena, a mi ćemo staviti naglasak na ruralni dio turizma i bogatu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, koje u našoj Županiji ima u izobilju, naglasila je direktorica.
Pri samom dolasku u Novu Gradišku, dočekali su ih zamjenik gradonačelnika za društvene djelatnosti Borislav Vidošić, direktorica TZ Grada Nova Gradiška Dinka Matijević i voditeljica gradskog Odjela za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj. Zaželjeli su im u ime našeg gradonačelnika Vinka Grgića, dobrodošlicu u jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj. U idiličnom okruženju vrhunskog restorana Dukat, isprobali su autohtone slastice. Zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, čestitao je svim sudionicima Svjetski dan turizma, te naglasio važnost i pažnju koju Grad Nova Gradiška poklanja što boljem razvoju turizma.

Sljedeća postaja, bio je posjet Franjevačkom samostanu sv. Petra u Cerniku, gdje su ih ugostili gvardijan pater Vjenceslav Janjić i predsjednik Općinskog vijeća Cernik Hrvoje Žakić. Posebno bogata kulturno-povijesna baština cerničkog samostana, zainteresirala je sve posjetitelje, a pravi dokaz vrijednosti je sve veći broj posjetitelja koji se odlučuju za posjet Cerniku. Jelena Ivanić, predsjednica Obrtničke komore Brodsko-posavske županija, ukazala je na deficit učenika koji upisuju tradicijska obrtnička zanimanja, koja su sastavni dio svake turističke ponude i proizvoda. Upravo Ekonomsko birotehnička škola u Slavonskom Brodu, upisuje učenike za buduće zvanje hoteljsko-turističkih djelatnika, koji su na terensku nastavu došli u pratnji profesorice Ljiljane Sivrić.

Gordana Fabčić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije istaknula je maksimalnu pomoć, kojom Županija pomaže djelovanje Turističkih zajednica, te da ih u svakoj prilici kada je moguće maksimalno podržava. Održivi razvoj i uključivanje lokalnog stanovništva u kreiranje turističkog proizvoda, naglasci su ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma koje u praksi već provodi Dinka Matijević, direktorica TZ Grada Nova Gradiška. Naglasila pomake u brendiranju Grada kao “pametnog grada”, koji svojim prepoznatljivim manifestacijama i gastro-enološkom ponudom privlači sve veći broj posjetitelja.

Posljednje odredište je bilo Etno selo Stara Kapela, gdje su iz prve ruke mogli vidjeti kako izgleda obnovljena tradicija, stavljena u funkciju turističke destinacije i proizvoda.

no images were found

Komentari
Prethodni članak‘S OSMIJEHOM U ŠKOLU’ Ukupno 54 asistenta pomagat će učenicima u 21 školi
Sljedeći članakPobjedom nogometaši “Sloge” izbili na 1.mjesto MŽNL