Studenti još uvijek nemaju besplatan prijevoz vlakom. Podsjetimo, početkom listopada požeško-slavonski studenti koji studiraju u Zagrebu, zahvaljujući dogovoru tamošnje Županijske uprave i HŽ putničkog prometa, putuje besplatno. Za razliku od brodsko-posavskih studenata, koji svoju kartu i dalje uredno plaćaju. Kako je moguće da jedni imaju besplatan prijevoz, a drugi nemaju i kako to da se i brodsko-posavski političari nisu uspješno izborili za svoje studente, pitanje je koje je još u prosincu prošle godine u Županijskoj vijećnici postavio vijećnik Ante Žagrić (DM NL).

Tada je najavljeno kako će Županija poduzeti aktivnosti da i studenti s područja Brodsko-posavske imaju uvjete kao i njihove kolege iz susjedne županije. Od tada do danas, javnosti je poznato tek kako je 28. ožujka ove godine Brodsko-posavska županija na svojim mrežnim stranicama objavila Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje troškova javnog prijevoza (željeznicom) redovnih studenata s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije.

Bio je to dovoljan razlog da vijećnik Žagrić ponovno aktualizira pitanje prijevoza studenata vlakom.

–  Požeško-slavonska  i Osječko-baranjska županija su još prošle godine s HŽ-om potpisali ugovor o besplatnom prijevozu učenika. U veljači ove godine to je učinila i Virovitičko-podravska, a u travnju Vukovarsko srijemska županija. No, Brodsko-posavske županije nema – kazao je Žagrić, dodajući kako je pitanje postavio potaknut, uz to što su drugi već ovaj problem riješili, i činjenicom da je 28. ožujka ove godine Brodsko-posavska županija istaknula javni poziv za iskaz interesa za prijevoz studenata, koji je objavljen na njihovim mrežnim stranicama. Žagrića je zanimalo i koliko se studenata javilo na ovaj poziv.

Prema onome što je istaknula pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Brodsko-posavske županije, Anica Vukašinović, na ovaj poziv se prijavilo 387 studenata. 

– U tijeku su pregovori s Hrvatskom željeznicom o modalitetu sufinanciranja prijevoza. Naime, kada su pitanju ugovori koje su ostale slavonske županije potpisale s HŽ-om, moram reći kako se tu radi tek o djelomičnim rješenjima. Naime, sufinanciranje je riješeno samo za određene relacije. Naša želja je bila da što više studenata obuhvatimo ovim prijevozom i da im na neki način omogućimo lakše studiranje – kazala je pročelnica Vukašinović.

Iz ovog odgovora dalo bi se zaključiti kako Brodsko-posavska županija u svojim razgovorima i pregovorima s Hrvatskim željeznicama kani dogovoriti sufinanciranje željezničkog prijevoza za studente do svih odredišta u zemlji u kojima brodsko-posavski studenti studiraju. Postignu li svoj naum svakako će uvelike olakšati ionako prilično opterećen budžet studenata i njihovih obitelji. Bude li to tako, onda se zasigurno isplatilo čekati te ugovor potpisati nekoliko mjeseci kasnije od drugih.

Izvor: SBPlus

Foto: Ilustracija/ArhivaRNG

Komentari